‘Peulvrucht verzadigt meer dan vlees’

Plantaardige eiwitten (afkomstig van bonen en erwten) verzadigen meer dan dierlijke eiwitten (afkomstig van kalfsvlees en varkensvlees). Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen. Het verschil zou niet zozeer met de soort eiwit te maken hebben maar meer met het hogere vezelgehalte van de peulvruchten.

In een onderzoek kregen 43 proefpersonen 3 verschillende hamburgermaaltijden voorgeschoteld, meldt Foodnavigator. De burger kon bestaan uit bonen en erwten (in 2 varianten: met een hoog en met een laag eiwitgehalte) of uit een eiwitrijke vleesvariant met kalfs- en varkensvlees.

In de maaltijd erná bleken de proefpersonen die een plantaardige eiwitburger gegeten hadden, 12 procent minder calorieën te eten dan wanneer ze een dierlijke eiwitburger hadden gekregen.

Ook bleek dat de proefpersonen de minder eiwitrijke maaltijd met de burgers van bonen en erwten even verzadigend en lekker vonden als de meer eiwitrijke maaltijd met vlees. Wel werd de eiwitrijke bonenburger aanzienlijk minder lekker gevonden dan de andere twee varianten.

Meer vezels

“De eiwitrijke maaltijd bestaande uit peulvruchten bevatte aanzienlijk meer vezels dan de eiwitrijke maaltijd van varkens- en kalfsvlees. Dat zorgde waarschijnlijk aan het verhoogde gevoel van verzadiging”, geeft onderzoeker Anne Raben als mogelijke verklaring voor het verschil.

De vleesburger bevatte 19 procent eiwit, 53 procent koolhydraten en 6 gram vezel per 100 gram. De eiwitrijke peulburgervariant bestond uit 19 procent eiwit, 53 procent koolhydraten en 25 gram vezels per 100 gram. De eiwitarmere peulvariant bevatte 9 procent eiwit, 62 gram koolhydraten en 10 gram vezels per 100 gram.

De testmaaltijd werd binnen 15 minuten gegeten. Drie uur laten volgde een lunch bestaande uit pasta bolognese en 300 milliliter water, waarbij de testpersonen werd gevraagd te eten tot ze een ‘comfortabel vol’ gevoel hadden.

‘In strijd met gangbare gedachte’

“De bevindingen zijn enigszins in strijd met de gangbare gedachte dat een grote hoeveelheid eiwit het verzadigingsgevoel verhoogt”, stelde Raben. Nu lijkt het er volgens haar op dat minder eiwitrijk, maar wel vezelrijk eenzelfde gevoel van volheid geeft.

Dat zou voor de langere termijn een goede basis kunnen zijn om kilo’s kwijt te raken, stelde ze. Wel is volgens haar meer studie nodig voor definitief bewijs.

Lees ook:

Lees ook
Eiwitvezels uit soja

Eiwitvezels uit soja

Ojah BV, Nederlandse producent van plantaardige eiwitten, lanceert Plenti ProFiberTM. Voedselfabrikanten kunnen deze eiwitvezels gebruiken bij de ontwikkeling en productie van (deels) plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.

Vierde editie Nationale Week Zonder Vlees

Vierde editie Nationale Week Zonder Vlees

De vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees vindt plaats van 8 tot en met 14 maart 2021. Het doel van deze week is om consumenten kennis te laten maken met vegetarisch eten.

Plantaardig collectief koopt NoMeat

Plantaardig collectief koopt NoMeat

Voedingsmerken-collectief LIVEKINDLY Collective breidt zijn portfolio uit met vleesvervanger-merk No Meat.