Philadelphia start frisdranktax

17 juni 2016

Philadelphia gaat vanaf 1 januari als eerste grote Amerikaanse stad een suikertaks op frisdranken invoeren. De gemeenteraad heeft ingestemd met het plan om een belasting te heffen van zo’n 50 dollarcent per liter. Het geldt voor suikerhoudende frisdranken en dranken met kunstmatige zoetstoffen.

Dat melden diverse media. Philadelphia is met 1,5 miljoen inwoners de vijfde stad in de VS. Het wordt de tweede stad in Amerika (na universiteitsstad Berkeley met 112.000 inwoners) die een frisdranktax invoert.

In Philadelphia was al twee keer eerder een voorstel voor een dergelijke belasting ingediend, maar toen haalde het steeds geen meerderheid. Nu dus wel. Het wetsvoorstel haalde 13 stemmen vóór en 4 tegen.

Gezondheid bevorderen

Burgemeester Jim Kenney van de stad wil met het plan de gezondheid van zijn burgers bevorderen. 68 procent van de volwassen inwoners en 41 procent van de kinderen heeft er overgewicht.

Het geld dat wordt opgehaald met de taks, naar verwachting jaarlijks ruim 90 miljoen dollar, zal worden gebruikt voor peuterspeelzalen, scholen en recreatiecentra in die stad. Kenney verwacht over 5 jaar in totaal 386 miljoen dollar binnen te halen.

Volgens de Telegraaf haalde het voorstel het dit keer vooral omdat de potentiële fiscale voordelen van de frisdranktax benadrukt werden. De belasting gaat op 1 januari 2017 in.

Frisdrankindustrie is tegen

De frisdrankindustrie heeft het afgelopen jaar met diverse advertenties actie gevoerd tegen een frisdranktax. Ze noemen de maatregel discriminerend en oneerlijk omdat het ook gaat gelden voor light- en zero-frisdranken. Daarnaast jaagt het de inwoners op kosten en zullen dalende verkopen zorgen voor verlies van werkgelegenheid.

De frisdrankindustrie overweegt naar de rechter te stappen om het besluit van de gemeente aan te vechten.

Ook voorstellen andere steden

Diverse andere steden in de VS zijn in het verleden al met voorstellen gekomen, maar die plannen haalden het niet. In New York trachtte burgemeester Michael Bloomberg in 2002 en 2013 diverse maatregelen door te voeren om de gezondheid van zijn burgers te verbeteren. Bij frisdranken wilde hij eerst een frisdranktaks, toen een verbod op frisdranken die onderdeel zijn van voedselbonnen en uiteindelijk een maximum bekergrootte voor frisdranken. Alles werd echter afgewezen.

Na het succes in Philadelphia wordt verwacht dat andere Amerikaanse steden zullen volgen.

België, Mexico, Frankrijk

België heeft sinds 1 januari 2016 landelijk een suikertax ingevoerd. Mexico sinds 1 januari 2014. Daar is de verkoop van suikerhoudende dranken in dat jaar met gemiddeld 6 procent afgenomen. Ook Frankrijk en Hongarije kennen al langer een vorm van suikerbelasting.

Denemarken: banenverlies

Denemarken blies vier jaar geleden een voor 2013 aangekondigde suikertax juist af. Dit tegelijk met het besluit om de in 2011 ingevoerde vettax na amper 1 jaar weer te stoppen. Consumenten bleken namelijk flink over de grens te shoppen, waardoor banenverlies optrad. Ook was er veel administratieve rompslomp, verslechterde de concurrentiepositie van het land én werden de Denen niet gezonder.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is in maart van dit jaar een frisdranktax aangekondigd, voor over 2 jaar. In Nederland was er in maart geen meerderheid voor te vinden in de Tweede Kamer.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?