Pittige tomaten mogelijk met kleine genetische aanpassing

tomatoes-1561565_1280

Met gebruikmaking van de door de EU als genetische manipulatie beschouwde CRISPR-Cas9 techniek zouden Braziliaanse wetenschappers een pittige tomaat kunnen ontwikkelen. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Trends in Plant Science

De wetenschappers van de Federal University of Visçosa zeggen dat pittige tomaten een efficiëntere manier zijn om capsaïcine te verbouwen, het stofje dat het gevoel van pittigheid in je mond veroorzaakt. Chilipepers zijn moeilijker te telen, aldus de wetenschappers.

Pittige genen

Tomaten en chilipepers hebben een gemeenschappelijke voorouder. De genetische informatie voor de capsaïcine is daarom aanwezig in het genoom van de tomaat, maar alleen niet actief. Met hulp van CRISPR-Cas9 zouden de wetenschappers de capsaïcinegenen kunnen activeren. Zoetere aardbeien, niet-bruinende paddenstoelen en smaakvolle kersen zijn al eerder gemaakt met CRISPR-Cas9.

Verboden

Vorig jaar besloot het Europees Hof dat CRISPR-CAS9 onder dezelfde strenge Europese wetgeving valt als waaraan genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) gebonden is. Dat beperkt het gebruik van de techniek voor specifieke veredelingsdoeleinden. In Nederlandse supermarkten zullen de pittige tomaten dan ook niet snel te vinden zijn.

Bron: Foodlog

Lees ook
Deense Ethische Raad wil GGO-wetgeving heroverwegen

Deense Ethische Raad wil GGO-wetgeving heroverwegen

De Deense Ethische Raad heeft een opinie gepubliceerd waarin wordt geadviseerd het debat rondom genetisch gemodificeerde organismen te heropenen. Een opvallend standpunt, want Denemarken was voorheen altijd tegen GGO’s. De Ethische Raad voorziet het Deense parlement van advies over ethische problemen op het gebied van biotechnologie, voedsel...

Gen-soja tegen diarree

Gen-soja tegen diarree

In Gent zijn sojaplanten dusdanig gemodificeerd dat ze antilichamen aanmaken in hun bonen. Het resulterende sojameel verkleint de kans op darminfecties bij biggen, valt te lezen in Nature Biotechnology. Het wordt in de eerste plaats gebracht als alternatief voor excessief antibioticagebruik in de varkenshouderij. Maar met dezelfde techniek...

Zure genen

Zure genen

In Amsterdam zijn de genen ontdekt die citrusvruchten zuur maken. Het zijn eigenlijk dezelfde genen die petunia’s blauw maken, stellen Ronald Koes, Francesca Quattrocchio en collega’s van het Swammerdam Institute for Life Sciences in Nature Communications. Bij zulke vruchten zit het sap in blaasjes, die eigenlijk...