Pittige tomaten mogelijk met kleine genetische aanpassing

tomatoes-1561565_1280

Met gebruikmaking van de door de EU als genetische manipulatie beschouwde CRISPR-Cas9 techniek zouden Braziliaanse wetenschappers een pittige tomaat kunnen ontwikkelen. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Trends in Plant Science

De wetenschappers van de Federal University of Visçosa zeggen dat pittige tomaten een efficiëntere manier zijn om capsaïcine te verbouwen, het stofje dat het gevoel van pittigheid in je mond veroorzaakt. Chilipepers zijn moeilijker te telen, aldus de wetenschappers.

Pittige genen

Tomaten en chilipepers hebben een gemeenschappelijke voorouder. De genetische informatie voor de capsaïcine is daarom aanwezig in het genoom van de tomaat, maar alleen niet actief. Met hulp van CRISPR-Cas9 zouden de wetenschappers de capsaïcinegenen kunnen activeren. Zoetere aardbeien, niet-bruinende paddenstoelen en smaakvolle kersen zijn al eerder gemaakt met CRISPR-Cas9.

Verboden

Vorig jaar besloot het Europees Hof dat CRISPR-CAS9 onder dezelfde strenge Europese wetgeving valt als waaraan genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) gebonden is. Dat beperkt het gebruik van de techniek voor specifieke veredelingsdoeleinden. In Nederlandse supermarkten zullen de pittige tomaten dan ook niet snel te vinden zijn.

Bron: Foodlog

Lees ook
Nieuwe methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren

Nieuwe methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren

Een laboratorium in de Verenigde Staten, gefinancierd door verschillende anti-GMO organisaties, publiceerde een methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren. De verschillende organisaties zijn hier blij mee, omdat het nu mogelijk wordt om de import van gemodificeerd raapzaad tegen te gaan.

Gemaksvers verliest markt, verwachte krimp 5%

Gemaksvers verliest markt, verwachte krimp 5%

Verse gemaksproducten met groenten en fruit staan onder druk. Deze trend zal zich mogelijk verhevigen door een wereldwijde economische krimp van 2,6% en binnenlandse teruggang van 5%. Gemaksvers zoals versgesneden aardappel-groenteproducten en fruitsalades raken uit. Dat is deels het gevolg van het vermoedelijk voorgoed minder gebruikte openbaar vervoer...

De ultieme paprika

De ultieme paprika

Als hoofd R&D Vegetable Seeds bij Bayer weet John Purcell alles van de ontwikkeling van nieuwe groenten. Naar welke eigenschappen is de markt op zoek, en op welke manier kan Bayers (genetische) technologie helpen bij oplossingen op wereldschaal? Is het mogelijk om het ultieme gewas te ontwikkelen, en wat betekent dat voor de biodiversiteit? What’s...