Pittige tomaten mogelijk met kleine genetische aanpassing

15 januari 2019

Met gebruikmaking van de door de EU als genetische manipulatie beschouwde CRISPR-Cas9 techniek zouden Braziliaanse wetenschappers een pittige tomaat kunnen ontwikkelen. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Trends in Plant Science

De wetenschappers van de Federal University of Visçosa zeggen dat pittige tomaten een efficiëntere manier zijn om capsaïcine te verbouwen, het stofje dat het gevoel van pittigheid in je mond veroorzaakt. Chilipepers zijn moeilijker te telen, aldus de wetenschappers.

Pittige genen

Tomaten en chilipepers hebben een gemeenschappelijke voorouder. De genetische informatie voor de capsaïcine is daarom aanwezig in het genoom van de tomaat, maar alleen niet actief. Met hulp van CRISPR-Cas9 zouden de wetenschappers de capsaïcinegenen kunnen activeren. Zoetere aardbeien, niet-bruinende paddenstoelen en smaakvolle kersen zijn al eerder gemaakt met CRISPR-Cas9.

Verboden

Vorig jaar besloot het Europees Hof dat CRISPR-CAS9 onder dezelfde strenge Europese wetgeving valt als waaraan genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) gebonden is. Dat beperkt het gebruik van de techniek voor specifieke veredelingsdoeleinden. In Nederlandse supermarkten zullen de pittige tomaten dan ook niet snel te vinden zijn.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?