Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

erwt

De aanvraag van de Green Protein Alliance (GPA) voor subsidie om consumptie van lokaal geteelde plantaardige eiwitten te promoten, is niet gehonoreerd door de Europese Commissie. De Europese Commissie kende wel 38,1 miljoen euro steun toe aan de promotie van dierlijke producten. “In het licht van de actualiteiten is het niet honoreren extra wrang”, schrijft de GPA in een persbericht.

Om de promotie van Europese plantaardige voeding te bevorderen, diende de GPA het SuperlEgUme-plan in. Dat plan richt zich op het stimuleren van in Europa geteelde eiwitrijke gewassen, waarbij het vergroten van de consumptie van plantaardige eiwitten centraal staat. Het voorstel kreeg een score van 71, ruim boven de vereiste score van 60, maar werd niet gehonoreerd.

PJ Beers, voorzitter van de GPA: “We moeten meer eiwit-zelfvoorzienend worden. De ‘laatste kans voor het klimaat’-boodschap van het IPCC is het zetje dat we nodig hadden om naar buiten te treden met deze belangrijke boodschap: nu meer dan ooit voelen we de urgentie én kans om meer plantaardige eiwitconsumptie te verbinden met lokale eiwitproductie.”

Lat moet hoger

De GPA acht het noodzakelijk dat er verandering komt in de huidige situatie waarin (Europese) subsidie-instrumenten niet toereikend zijn voor de realisatie van de Europese Farm to Fork stategie. Jeroen Willemsen, oprichter van de GPA: “Nu plantaardig in allerhande vormen een vaste plek in het schap heeft veroverd, moet de lat hoger: de benodigde eiwitrijke grondstoffen van zo dichtbij als mogelijk halen. Juist Europese, liever nog Nederlandse boeren, moeten kunnen profiteren van de groeiende vraag.”

Ondanks de afwijzing is de vereniging gestart met het uitvoeren van haar plannen, zoals de retailpilots, waarmee de effecten van gedragsinterventies en ondersteunende (promotie-)activiteiten in de winkel worden getest. Daarnaast optimaliseert de GPA Eiweet: een tool waarmee supermarkten de eiwitverhouding plantaardig/dierlijk in hun aanbod en verkoop kunnen monitoren.

Bron: Persbericht

Thema's
Lees ook
WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative, dochteronderneming van Vion, introduceert als eerste bedrijf in de branche plantaardige vleesvervangers op basis van proteïnen uit Nederlandse veldbonen in de retail.

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.