‘Een dieet dat goed is voor je gezondheid, is ook goed voor de planeet’, schreef NPR vorige week op basis van een onderzoek van de Universiteiten van Minnesota en Oxford. Voedingsmiddelen met een hoge nutritionele waarde zouden een lager milieueffect hebben dan ongezond voedsel.

De cijfers zijn vergeleken met het planeet-dieet van de Great Food Transformation van de EAT-Lancet commissie. Dat menu zou in staat zijn om in 2050 alle 10 miljard wereldbewoners te kunnen voeden. Echter, een nieuwe studie becijferde dat het veelbesproken dieet simpelweg onbetaalbaar is voor zo’n 1,58 miljard mensen.

Onderzoekers van de Tufts Universiteit keken naar de data van inkomens en retailprijzen van de voedingsmiddelen waaruit het EAT-Lancet dieet bestaat. Ze stelden het goedkoopste menu vast dat nog in overeenstemming was met de aanbevelingen van EAT-Lancet. Wie dat volgt, is $2,84 per dag kwijt aan eten, berekenden zij op basis van wereldwijde data. Enkele jaren geleden werd berekend dat 3 miljard mensen van minder dan $2,50 rond moeten komen.

'Het onderzoeksteam ontdekte ook dat het EAT-Lancet dieet 64 procent duurder is dan de goedkoopste combinatie van voedingsmiddelen die een evenwichtige mix van 20 essentiële voedingsstoffen zou opleveren', aldus Eurekalert.

Bron: Foodlog, 8/11/2019

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?