Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

solar-foods

Beeld: Solar Foods

Foodvalley NL heeft een overzicht gepubliceerd van Nederlandse faciliteiten voor het testen en opschalen van ingrediënten, halffabrikaten of eindproducten met plantaardige ingrediënten. Deze Protein Facility Map is bedoeld als hulpmiddel voor bedrijven die deze faciliteiten zelf niet hebben maar wel willen innoveren op dit gebied.

Op de kaart staan partijen met faciliteiten inzetbaar over de hele keten, voor kleinschalige testen tot industriële productie. Het gaat om zowel bedrijven die produceren voor derden als partijen die testfaciliteiten aanbieden waarop zelf kan worden getest en geproduceerd mag worden. Per aanbieder wordt enige beknopte informatie gegeven, bijvoorbeeld of er wordt gewerkt met allergenen, welke certificaten de locatie bezit en een indicatie van de test/productieschaal.

“Testen en opschalen is een cruciale stap naar succesvolle vermarkting van innovatieve concepten”, zegt programmamanager Jeroen Willemsen van The Protein Cluster van Foodvalley NL, die het initiatief nam voor de kaart. “Vaak bezitten bedrijven zelf niet over specialistische, dure faciliteiten of experts om deze te bedienen. Voor hen, jonge bedrijven maar zeker ook corporates, bieden we deze service aan.”

Lees ook
Vion ziet kansen voor ongegaarde private label vleesvervangers: 'dit is er nu nog niet.'

Vion ziet kansen voor ongegaarde private label vleesvervangers: 'dit is er nu nog niet.'

Willem Cranenbroek heeft sinds kort de leiding over een nieuwe tak van vleesbedrijf Vion: ME-AT. Met het nieuwe initiatief zet Vion voor het eerst stappen op de markt voor vleesvervangers. ‘Ons team zit vol energie en grootse toekomstplannen.’ Cranenbroek heeft in zijn niet al te lange loopbaan al van flink wat managementfuncties geproefd...

Nestlé en Corbion starten samenwerking voor eiwit uit algen

Nestlé en Corbion starten samenwerking voor eiwit uit algen

Nestlé gaat samenwerken met Corbion voor de ontwikkeling van ingrediënten uit microalgen. De bedrijven willen die ingrediënten gebruiken in de productie van duurzame, plantaardige voedingsmiddelen. De voedingsmiddelenindustrie is naarstig op zoek naar nieuwe plantaardige eiwitbronnen, en de microalgen zullen Nestlé dan ook met...

Vezelhennep als eiwit- en oliebron

Vezelhennep als eiwit- en oliebron

HempFlax in Oude Pekela verwerkt sinds 1993 vezels uit lokaal verbouwde hennep. Terwijl hennepteelt na de Tweede Wereldoorlog verboden werd omdat deze geen voedsel opleverde, zijn ‘neutraceuticals’ nu uitgegroeid tot belangrijke markt voor vezelhennep. Eén van de nieuwste loten aan de stam is hennepeiwit. Door naar mogelijkheden...