Het Plastic Pact, dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat begin 2019 met tientallen bedrijven sloot, breidt zich uit naar Europa. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven lanceerde vorige week het Europees Plastics Pact, getekend door 80 partijen die zich committeren aan een reeks doelstellingen gericht op het verminderen en recyclen van plastic.

15 Europese landen hebben het pact ondertekend, samen met 66 bedrijven en organisaties. Bedrijven als Unilever, Nestlé en FrieslandCampina hebben zich bij het initiatief aangesloten. De deelnemers spreken af alle plastic verpakkingen volledig recyclebaar te maken voor 2025. Ook moet 20% minder onnodig en fossiel plastic worden gebruikt, moet tenminste 30% van de nieuwe verpakkingen uit gerecycled plastic bestaan, en moet de capaciteit van inzameling, sortering en recycling met 25% verhoogd worden. Opvallend is het ontbreken van de meest ambitieuze doelstelling uit het Nederlandse Plastic Pact: 70% van al het wegwerpplastic daadwerkelijk recyclen zonder kwaliteitsverlies.

Kritiek

Net als bij de Nederlandse invoering van het pact in 2019, stuit ook het Europese Plastic Pact direct op kritiek. Verschillende milieuorganisaties wijzen erop dat het zetten van een handtekening een vrij makkelijke manier is om je groene imago op te vijzelen. Het pact is volgens hen te vrijblijvend, en biedt geen enkele garantie dat bedrijven er ook echt intensief mee aan de slag gaan. Ook klinkt er kritiek over het feit dat producenten van fossiel plastic, zoals Shell, zich afzijdig houden.

Altijd op de hoogte blijven?