PLMA-exposanten doneren aan het goede doel

5 juni 2018

De internationale vakbeurs PLMA vond plaats op 29 en 30 mei in de RAI Amsterdam. Deze beurs richt zich op de retail. Aan de ruim 2600 stands presenteerden producenten allerlei food en non-foodproducten. Na afloop van de beurs konden de exposanten er voor kiezen om hun producten doneren aan het goede doel. Dit waren Zending over Grenzen en Buitengewoon Almere.

Zending over Grenzen

Zending over Grenzen is al ruim twintig jaar het goede doel. Deze organisatie helpt kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost Europa. Alle producten die langer dan drie maanden houdbaar zijn, mogen de grens over. Zending over Grenzen stuurt deze naar Oost-Europa, waar ze verdeelt worden. Een van de plaatsen waar de goederen uiteindelijk terechtkomen zijn de zomerkampen die Zending over Grenzen ’s zomers organiseert voor kansarme kinderen. Hier kunnen kinderen weer even kind zijn en genieten van een gezonde maaltijd.

Buitengewoon Almere

Jaarlijks kiest Zending over Grenzen een ander goed doel in Nederland om mee samen te werken. Dit jaar was dat Buitengewoon Almere, die minimumhuishoudens ondersteunt. Het is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die voedseloverschotten verwerken tot gezonde maaltijden. Hier gingen de producten heen die korter dan drie maanden houdbaar waren en niet mogen worden geëxporteerd.

Een grote groep vrijwilligers verdeelden het voedsel over gratis voedselpakketten die werden verdeeld minimumhuishoudens. Ook werden er 600 gezonde, warme maaltijden van bereid bij de verschillende partners van Buitengewoon Almere. Een van de vrijwilligers was wethouder Tjeerd Herrema van de gemeente Almere. “Verspilling van voedsel is een van de uitdagingen waar we mee te maken hebben”, vertelt hij.

Resultaat van de actie

Bij elkaar opgeteld gingen er vijf vrachtwagens met gedoneerde producten naar de twee goede doelen. Ruim 375 vrijwilligers hielpen mee met het sorteren en verpakken. In totaal zijn er 5.000 pakketten met voedsel en 600 maaltijden gemaakt voor de minimumhuishoudens in Almere en zijn 90 pallets vol voedsel en huishoudelijke artikelen verscheept naar Oost-Europa.

Altijd op de hoogte blijven?