Pluimveehouders boos over uitspraken NVWA

2 augustus 2017

Freek van Zoeren van de Nederlandse Voedselwarenautoriteit (NVWA) adviseerde consumenten in het tv-programma Nieuwsuur voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) reageert hier verbolgen op.

In het Radio 1 Journaal op 2 augustus noemde Eric Huber (voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij) het  "een verschrikkelijke en onnodige uitspraak". Volgens Huber maakt de NVWA consumenten onnodig ongerust, omdat er geen besmette eieren in de winkels liggen.

Winkels

Volgens Hubers liggen in de winkels alleen nog maar eieren van bedrijven die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn vrij van het middel. Hubers: "Daarom is het ook onbegrijpelijk dat de NVWA de consument met deze onzekerheid opzadelt. De gevolgen van zo'n uitspraak voor de sector zijn heel ernstig."

Fipronil

De pluimveesector zegt dat de besmette eieren zeer lage gehaltes fipronil bevatten. Hubers: "Het is goed dat in Nederland streng wordt toegezien op de voedselveiligheid. Maar je moet echt honderden eieren eten wil je enig gezondheidsrisico lopen."

Chickfriend

Volgens diverse pluimveebedrijven is het Chickfriend uit Barneveld de oorzaak van de problemen. Het bedrijf bestrijdt bloedluis in kippenstallen en zou hiervoor materialen met fipronil hebben gebruikt. Het is onduidelijk hoe lang het bedrijf dit middel zou hebben gebruikt. Hier doet justitie onderzoek naar. De Volkskrant meldt 2 augustus dat ChickFriend mogelijk in juni 2016 al fipronil gebruikte.

Lees ook: 

NVWA raadt consument aan terughoudend te zijn met het eten van eieren ( )

 

Altijd op de hoogte blijven?