'Polyfenolen maken popcorn gezond'

WASHINGTON - Popcorn blijkt boordevol gezonde polyfenolen te zitten. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

'Volgens mij is popcorn gezonde voeding', aldus scheikundige Joe Vinson van de Universiteit van Scranton in Britse media. Ook ontbijtgranen bevatten een relatief grote hoeveelheid van deze antioxidanten.

Polyfenol zit ook in fruit, groente, chocolade, wijn, thee en koffie. Het beschermt het hart en vermindert de kans op kanker. Eerder werd gedacht dat de vezels in granen en popcorn de gezondheid positief beïnvloeden, maar volgens Vinson speelt de polyfenol een veel grotere rol.

2,5 procent
Uit testen van de onderzoekers bleek dat 2,5 procent van het gewicht van de kern van popcorn bestaat uit polyfenol. Dat was meer dan de meeste ontbijtgranen, die tot 0,5 procent komen, en zelfs veel meer dan warme ontbijtproducten zoals pap.

Volgens Vinson is popcorn zo rijk aan het gezonde stofje omdat het niet bewerkt wordt. 'Het zou het beste zijn om zelf je ontbijt samen te stellen uit granen, noten en gedroogd fruit', aldus Vinson. Veel ontbijtproducten zijn zo geproduceerd dat veel polyfenol verloren gaat, aldus de onderzoekers.

Lees ook:
Onderzoek naar herstel energiebalans (19 juni 2009)

Curcumine helpt tegen obesitas (22 mei 2009)

Risico popcornlong ook voor consument (13 september 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over polyfenolen

Bron: ANP