Pop-uprestaurant Solidaridad vertelt de bittere verhalen achter zoete ingrediënten
Consumenten kennen lang niet altijd het verhaal achter de producten en ingrediënten die zij eten. Met een nieuwe campagne wil Solidaridad mensen hiervan bewuster maken. Deze campagne opende maandag 7 november met het pop-up toetjesrestaurant BitterSweet in circulair restaurant Circl in Amsterdam. Chef Max Ferrari Scanarotti stelde een speciaal 4-gangen desserts-only menu samen, met een focus op ingrediënten uit landen met een tropisch klimaat.
“De gerechten zijn zoet, maar de productieketens van deze ingrediënten zijn vaak bitter”, vertelt Heske Verburg, directeur van Solidaridad, tijdens de speciale lunch in toetjesrestaurant BitterSweet. In de productieketens van de ingrediënten wordt weinig rekening gehouden met de belangen van boeren, terwijl ze een grote rol spelen in ons voedselsysteem.
Interactief menu
Met een reis langs de zintuigen vertelt BitterSweet het verhaal achter de vijf ingrediënten die in het menu centraal staan: thee, cacao, honing, banaan en koffie. Het menu opent met een earl grey crème, gevolgd door no-chicken chocolade mole, geroosterde ananas met blauwe honingraat en sluit af met dulche de leche mousse met bananenijs. Bij elke gang krijgt de restaurantbezoeker op een interactieve manier meer te horen over de productieketen van het ingrediënt, bijvoorbeeld in de vorm van een quiz, hologram of geluidsfragment.
Zo vertelt cacaoboer Hayford Duodo uit Ghana via een hologram over de uitdagingen waarmee hij in zijn werk te maken krijgt, met name door de gevolgen van klimaatverandering. Er wordt gewerkt aan oplossingen, zoals het verspreiden van organisch materiaal over de bodem die ervoor zorgt dat de bodem vochtig blijft, maar om in deze oplossingen te kunnen investeren is er meer geld nodig.
Bedrijven hebben verantwoordelijkheid
Solidaridad: “Voor consumenten is het niet altijd duidelijk welke merken echt rekening houden met de positie van boeren. Van de meer dan 500 miljoen kleinschalige boeren die een grote rol spelen in ons voedselsysteem, leeft de overgrote meerderheid in armoede. Armoede die ontstaat door de lage prijzen die ze krijgen voor hun producten.” Bedrijven hebben volgens Solidaridad de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de productie van hun aanbod vrij is van mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling.
Met de BitterSweet-campagne wil Solidaridad op een ludieke manier consumenten bewuster maken over de producten die zij consumeren. Op de website kunnen consumenten het BitterSweet-magazine bestellen. Hierin staan onder meer de recepten van de gerechten en shoptips om duurzame producten te kopen.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Klimaatrapport: maximaal twee keer per week vlees
Het World Resources Institute publiceerde 26 oktober een nieuw klimaatrapport, State of Climate Action 2022. Een van de conclusies van het rapport is dat de vleesconsumptie flink verminderd moet worden. Mensen in de ontwikkelde wereld mogen nog maar maximaal twee keer per week vlees eten.
Campagne ‘goede koffie’ maakt bedrijven bewust van belang duurzame koffie op werkvloer
MVO Nederland, Fairtrade Nederland en Solidaridad lanceren Goede Koffie, een campagne die bedrijven bewust maakt van het belang van duurzame koffie met een eerlijke prijs op de werkvloer. Alleen als koffieboeren een goede prijs krijgen kunnen ze investeren in de toekomst en onduurzame praktijken zoals kinderarbeid voorkomen. De campagne richt zich specifiek...
Solidaridad: 'Investeer in duurzame palmolie en stop boycots'
Investeer in kleinschalige palmolie boeren in plaats van palmolie te boycotten, zegt maatschappelijke organisatie Solidaridad in hun eerste Palmolie Barometer die donderdag 15 september verschijnt. De organisatie pleit voor een verbreding van het duurzaamheidsdebat over de productie van palmolie en raadt een boycot juist af, omdat miljoenen mensen wereldwijd...