Portugese suikertaks op frisdrank in 2017

19 oktober 2016

Portugal voert vanaf volgend jaar een suikertaks in op frisdranken. Een blikje van 33 cl zal dan 5,5 cent meer gaan kosten. Het is het volgende land dat start met een suikertaks, na Frankrijk, Mexico en Hongarije en binnenkort het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

De Portugese regering verwacht met de belasting in totaal 80 miljoen euro op te halen. Dit geld wordt besteed aan de volksgezondheid in het land. Daarover bericht foodingredientsfirst.com.

Twee klassen

Dranken met een concentratie van maximaal 80 gram suiker per liter worden belast met een suikertaks van 8,22 euro per hectoliter. Als er meer dan 80 gram per liter in de frisdrank zit, wordt de belasting 16,44 euro per hectoliter. Zoete zuiveldranken en sappen zijn vrijgesteld van de taks.

De Portugese Vereniging van Frisdranken (Probeb) is tegen de maatregel. Volgens de organisatie is de insteek helemaal niet om de volksgezondheid te verbeteren, maar eerder om extra geld binnen te halen. Bovendien is invoering van een suikertaks op alleen frisdranken discriminerend en heeft het negatieve economische effecten op de sector.

'Effect twijfelachtig'

Volgens Probeb blijkt uit EC-studies dat de effectiviteit van suikertaks bij de bestrijding van obesitas twijfelachtig is. Productherformuleringen en portiegroottes hebben 10 keer meer invloed op de volksgezondheid.

In plaats van een belasting op suikerhoudende frisdranken pleit de Probeb voor algemene voedingsnormen en herformuleringen om het suikergehalte in alle producten te verminderen. “De consumptie van frisdranken draagt voor slechts 2 procent bij aan de totale calorieëninname van de Portugezen.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?