Prijs soja, visolie en suiker onder druk

RIJSWIJK - De beschikbaarheid en de prijs van grondstoffen als soja, visolie en suiker zullen de komende tijd onder grote druk komen te staan.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Grip op grondstoffen: leveringszekerheid en biodiversiteit’ van KPMG. het consultancybureau schreef het rapport in opdracht van Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie (Platform BEE), Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Natuur & Milieu.

De vraag naar voedsel gaat stijgen door de groeiende en rijkere wereldbevolking. Dat zet de ecosystemen die grondstoffen voor voedsel leveren onder druk. De Nederlandse agrifoodsector moet grondstofzekerheid daarom hoger op haar agenda zetten.

Om aan de vraag naar soja, suiker en visolie te voldoen, worden steeds meer bossen gekapt voor de landbouw en worden zeeën en oceanen leeggevist. Ecosystemen en biodiversiteit worden hierdoor ernstig aangetast. Het dreigende tekort aan grondstoffen als soja, visolie en suiker betekent dat ondernemingen ingrijpende maatregelen moeten nemen om de levering van agrarische grondstoffen veilig te stellen om zo de continuïteit van hun productie te waarborgen.

Betere landbouwpraktijk

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven dit kunnen doen door over te stappen op betere landbouw- en vispraktijken, het voorkomen van areaaluitbreiding door het duurzaam verhogen van de opbrengsten, en door te investeren in productinnovatie en het gebruik van verantwoorde alternatieve grondstoffen.

Zo kunnen Indiase sojaboeren met de juiste training van certificerende organisaties hun oogsten met de helft opvoeren, kan het potentieel aan beschikbare visolie aanmerkelijk worden vergroot door aan boord van vistrawlers ook visolie te winnen uit restproducten die nu overboord gaan. Zoetstof stevia kan een vervanger zijn voor biet- of rietsuiker.

Duurzame inkoop

Op dit moment bestaat bij veel bedrijven onduidelijkheid over de vraag welke grondstoffen van strategisch belang zijn voor de onderneming. Er is bovendien winst te boeken in het verenigen van doelstellingen ten aanzien van duurzame inkoop van grondstoffen en borging van grondstofzekerheid.

Lees ook:

Gebrek aan diversiteit bedreigt gezondheid en voedselzekerheid (6 maart 2014)

‘Voedselzekerheid ook kwestie van voedingswaarde' (20 maart 2013)

 
Lees ook
Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek is de oudste conservenfabriek van Nederland. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar. Daarom organiseert Baltussen op 8 juni een jubileumevent voor relaties om kennis te delen over groenteteelt in de keten. Ook bracht het bedrijf een gefilmd bedrijfsportret uit: ‘Al het goede zit vanbinnen.’   “Samenwerken met anderen is voor...

Wereldwijde risico's brengen voedselzekerheid in gevaar

Wereldwijde risico's brengen voedselzekerheid in gevaar

Hoewel ondernemers gewend zijn om te gaan met onzekerheid komen momenteel wereldwijd veel risico’s en onzekerheden bij elkaar. Dat kan een verlammende werking hebben op de economie en samenleving, waardoor voedselzekerheid, duurzaamheid en leefbaarheid in het geding komen. Dat zei persoonlijk hoogleraar Risk management in food supply chains prof.dr....

FAO denkt dat mensen cactussen moeten eten en koeien ook

FAO denkt dat mensen cactussen moeten eten en koeien ook

Waar denk je aan bij woestijnplanten? Juist, cactussen. Met het oog op de verwoestijning en opwarming van de aarde zijn cactussen dan ook het voedsel van de toekomst, zegt de FAO. Door Cécile Janssen - Foodlog De wereldvoedselorganisatie FAO pleit voor de cactus, om precies te zijn voor de vijgcactus, de prikkelige bladcactus die onder meer op het wapen...