Prijs tarwe blijft stijgen

tarwe_picjumbo_com pixabay

Foto: Pixabay

De prijs van tarwe blijft stijgen. De Europese granentermijnmarkt MATIF in Parijs steegbegin november naar een hoogte van 292,75 euro per ton. Radar verwacht dat deze stijging gevolgen gaat hebben voor de prijs van voedsel zoals brood.

De voornaamste oorzaak voor de stijgende prijs zijn de tegenvallende oogsten van tarwe op het noordelijk halfrond. De extreme droogte in Noord-Amerika zorgden in het noorden van de Verenigde Staten en Canada voor problemen. In de Zwarte Zee-regio veroorzaakte een combinatie van aanhoudende neerslag in het zuiden van Rusland en droogte in het oosten voor tegenvallende opbrengsten. En ook in de Europese landen zijn de opbrengsten lager dan normaal. Daarnaast is er vanwege de hoge brandstofprijzen meer vraag naar tarwe voor de productie van bioethanol.

Radar verwacht dat door de stijgende graanprijzen de boodschappen duurder worden. Tarwe wordt niet alleen gebruikt voor brood, maar voor veel voedingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan pizzabodems, couscous of noedels. “Daarnaast zal het duurdere graan ook de inflatie beïnvloeden. Ook zal tarwe voor minder mensen betaalbaar worden, wat zal zorgen voor meer honger in de wereld”, aldus Radar.

Bron: Nieuwe Oogst / Radar

 

 

Lees ook
Duurdere wijn en wijn uit andere landen in 2022

Duurdere wijn en wijn uit andere landen in 2022

Wijnkenners verwachten dat in 2022 de consument meer moet gaan betalen voor wijn. Ook komen de wijnen vaker uit nieuwere wijnlanden als Roemenië, Chili en Zuid-Afrika in plaats van traditionele landen als Frankrijk en Italië. Dat voorspelt RTL Nieuws.

FAO: forse stijging prijzen voedsel

FAO: forse stijging prijzen voedsel

Hoewel de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus de prijzen van grondstoffen voor levensmiddelen iets lijkt te laten dalen, maakte de FAO deze week bekend dat de prijzen van verschillende basisproducten sinds een jaar fors zijn gestegen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bereikte in november 2021 gemiddeld 134,4 punten, een stijging...

Puratos neemt zadenleverancier Schobbers over

Puratos neemt zadenleverancier Schobbers over

Puratos neemt Schobbers, een toonaangevende leverancier van zaden voor de bakkerijsector, over. Schobbers blijft opereren vanuit Venlo onder de naam Puratos Schobbers.