Prijsontwikkeling voeding stuwt inflatiecijfers

brood supermarkt

De Nederlandse inflatiecijfers stegen vorige maand naar 6,4 procent; in december lagen de prijzen nog 5,7 procent hoger dan een jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De stijgende prijzen van voedingsmiddelen zijn een belangrijke oorzaak van de hoge inflatiecijfers.

De grootste veroorzaker van de stijgende inflatie zijn de stijgende energieprijzen. De bijdrage hiervan aan de totale inflatie van 6,4 procent was ruim 3 procent. Maar ook voeding was een belangrijke veroorzaker van de stijgende inflatiecijfers: in januari van dit jaar waren voedingsmiddelen gemiddeld 4,3 procent duurder dan een jaar ervoor. In december lag dit percentage nog op 2,6 procent. De grootste prijsstijgingen waren afkomstig van brood, kaas en kwark.

(Bron: CBS)

De prijsstijgingen in Nederland lagen boven het Europees gemiddelde; het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is na december 2021 niet zo groot geweest, rekende het CBS uit.

Thema's
Meer over
Lees ook
Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Meer nieuwkomers op de arbeidsmarkt

Meer nieuwkomers op de arbeidsmarkt

Meer mensen hebben een nieuwe baan. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Eurostat waren er in het eerste kwartaal van 2022 ruim 400 duizend meer dan in hetzelfde kwartaal in 2021.

ABN AMRO verwacht economische schokken voor industrie, leisure, retail, food en bouw

ABN AMRO verwacht economische schokken voor industrie, leisure, retail, food en bouw

ABN AMRO verwacht dat de druk op de industrie, leisure, retail, food en bouw in de tweede helft van 2022 gaat toenemen. De energiecrisis treft vooral de industrie, terwijl de horeca en retail kampen met slechtere winstvooruitzichten. Het risico op faillissementen neemt toe, aldus de bank.