Prijsontwikkeling voeding stuwt inflatiecijfers

brood supermarkt

De Nederlandse inflatiecijfers stegen vorige maand naar 6,4 procent; in december lagen de prijzen nog 5,7 procent hoger dan een jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De stijgende prijzen van voedingsmiddelen zijn een belangrijke oorzaak van de hoge inflatiecijfers.

De grootste veroorzaker van de stijgende inflatie zijn de stijgende energieprijzen. De bijdrage hiervan aan de totale inflatie van 6,4 procent was ruim 3 procent. Maar ook voeding was een belangrijke veroorzaker van de stijgende inflatiecijfers: in januari van dit jaar waren voedingsmiddelen gemiddeld 4,3 procent duurder dan een jaar ervoor. In december lag dit percentage nog op 2,6 procent. De grootste prijsstijgingen waren afkomstig van brood, kaas en kwark.

(Bron: CBS)

De prijsstijgingen in Nederland lagen boven het Europees gemiddelde; het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is na december 2021 niet zo groot geweest, rekende het CBS uit.

Thema's
Meer over
Lees ook
CBS: mkb berekent kostenstijgingen door aan klant

CBS: mkb berekent kostenstijgingen door aan klant

Veel ondernemers in het mkb kunnen niet anders dan de stijgende kosten voor onder andere energie en grondstoffen doorbereken aan de klant.

Voeding in oktober 14% duurder dan vorig jaar

Voeding in oktober 14% duurder dan vorig jaar

Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 14,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In september was de inflatie 14,5 procent. De prijsontwikkeling van energie had een neerwaarts effect op de inflatie, voeding zorgde voor een verhogend effect.

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren