Prinsjesdag: 20 miljoen voor voedselagenda

21 september 2016

Het kabinet stelt volgend jaar 20 miljoen euro beschikbaar om verdere invulling te geven aan de voedselagenda. Het gaat daarbij om drie prioritaire thema’s: ‘Jong Leren Eten’, transparantie en innovatie in de voedselketen.

Dit staat in de begroting 2017 van het ministerie van Economische Zaken die op Prinsjesdag aan de Eerste en Tweede Kamer is toegezonden.

Jong Leren Eten

"De aandacht voor gezonde voeding in het onderwijs is marginaal en versnipperd", stelt het ministerie in de begroting. Veel jongeren weten niet meer waar voedsel vandaan komt en eten ook onvoldoende groente en fruit. Met het programma Jong Leren Eten wil het kabinet hier verandering in brengen. Dit programma loopt vooralsnog van 2017 tot 2020.

Ook wil het kabinet de consumptie van groente en fruit stimuleren en zich inzetten voor de transitie naar een voedselsysteem dat niet bijdraagt aan klimaatverandering maar deze helpt op te lossen.

Vleeskeuring naar ZBO

Het kabinet heeft verder besloten de vleeskeuring opnieuw in publieke handen te brengen. Daarvoor zal in 2017 bij wet een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) worden opgericht voor de keuringstaken van roodvlees. Aanleiding zijn onder meer de verschillende voedselincidenten en maatschappelijke discussies over dierenwelzijn.

Transparantie

Transparantie in de voedselketen moet er voor zorgen dat ondernemers en consumenten betere keuzes kunnen maken met meer informatie over de productie en achtergronden van het voedsel, aldus de begroting. Veilig en duurzaam voedsel dient voor iedereen bereikbaar te zijn.

De hogere transparantie moet er ook voor zorgen dat de veiligheid van voedsel en duurzaamheid van de voedselketen wordt gestimuleerd en vergroot. Kennis en innovatie in de hele voedselketen, van boer tot consument, zijn daarbij noodzakelijk, stelt het ministerie.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?