Prinsjesdag: 20 miljoen voor voedselagenda

Het kabinet stelt volgend jaar 20 miljoen euro beschikbaar om verdere invulling te geven aan de voedselagenda. Het gaat daarbij om drie prioritaire thema’s: ‘Jong Leren Eten’, transparantie en innovatie in de voedselketen.

Dit staat in de begroting 2017 van het ministerie van Economische Zaken die op Prinsjesdag aan de Eerste en Tweede Kamer is toegezonden.

Jong Leren Eten

"De aandacht voor gezonde voeding in het onderwijs is marginaal en versnipperd", stelt het ministerie in de begroting. Veel jongeren weten niet meer waar voedsel vandaan komt en eten ook onvoldoende groente en fruit. Met het programma Jong Leren Eten wil het kabinet hier verandering in brengen. Dit programma loopt vooralsnog van 2017 tot 2020.

Ook wil het kabinet de consumptie van groente en fruit stimuleren en zich inzetten voor de transitie naar een voedselsysteem dat niet bijdraagt aan klimaatverandering maar deze helpt op te lossen.

Vleeskeuring naar ZBO

Het kabinet heeft verder besloten de vleeskeuring opnieuw in publieke handen te brengen. Daarvoor zal in 2017 bij wet een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) worden opgericht voor de keuringstaken van roodvlees. Aanleiding zijn onder meer de verschillende voedselincidenten en maatschappelijke discussies over dierenwelzijn.

Transparantie

Transparantie in de voedselketen moet er voor zorgen dat ondernemers en consumenten betere keuzes kunnen maken met meer informatie over de productie en achtergronden van het voedsel, aldus de begroting. Veilig en duurzaam voedsel dient voor iedereen bereikbaar te zijn.

De hogere transparantie moet er ook voor zorgen dat de veiligheid van voedsel en duurzaamheid van de voedselketen wordt gestimuleerd en vergroot. Kennis en innovatie in de hele voedselketen, van boer tot consument, zijn daarbij noodzakelijk, stelt het ministerie.

Lees ook:

 
Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

Het overgrote deel van de Nederlanders (82%) zegt dagelijks bewuste voedingskeuzes te maken. Men let daarbij meer op het eten van voldoende groente en fruit dan op suiker- en vetinname. Toch is voor slechts 1% gezond eten en drinken inmiddels een gewoonte. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim...

Staatssecretaris onderzoekt wettelijk verbod op junkfoodreclame

Staatssecretaris onderzoekt wettelijk verbod op junkfoodreclame

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil dat de industrie stappen zet met het beschermen van kinderen tegen junkfoodreclame. De leeftijdsgrens moet omhoog naar 18 jaar en de criteria voor wat wel en geen junkfood is, moeten strenger. Dat zegt hij tegen onderzoeksplatform Pointer in een reactie op nieuw onderzoek van voedselwaakhond...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren