Priva en Innoveins willen innoveren in zachtfruit en glastuinbouw

EVMI_Samenwerking Innoveins Priva

Priva en Innoveins gingen 6 juni een officieel samenwerkingsverband aan. De bedrijven willen een of meerdere innovatiecluster(s) op zetten voor onder andere data-applicaties en gerobotiseerde teelttoepassingen in zachtfruit en de glastuinbouw. Dit proces, waarbij co-creatie centraal staat, krijgt vorm op de Brightlands Campus Greenport Venlo.

Innovatie binnen ecosysteem

Innoveins is het ecosysteem waar plant en techniek samenkomen om marktgedreven innovaties te ontwikkelen en op de markt te brengen. Door de samenwerking kan Priva data-applicaties (door)ontwikkelen binnen een of meerdere clusters.

Meiny Prins, CEO van Priva, licht toe: “Samen werken aan innovatie wordt steeds belangrijker. Het mooie aan het gebied rondom Venlo, waar de clusterinnovaties vorm krijgen, is dat je hier midden in het hart van de tuinbouw bent, maar ook dichtbij onze buurlanden en de hightechindustrie van Zuid-Oost Nederland. Samen met Innoveins kunnen we de thema’s natuur, mechatronica, medicinaal en internationaal op een inspirerende manier verbinden met de kracht van het ondernemerschap in de regio.”

Als onderdeel van de clusterformatie zullen ook andere bedrijven binnen deze innovatieclusters aansluiten om hun specifieke kennis op het gebied van data-applicaties vanuit watergift en -beheer in onder andere glastuinbouw en zachtfruit verder uit te bouwen.

Big data effectief gebruiken

Momenteel wordt er binnen de agrifoodsector veel data verzameld. Het is de kunst om deze big data toepasbaar te maken voor een bepaalde applicatie. Peter Korsten, founder van Innoveins: “Het is essentieel om de relatie tussen meten en sturen in kaart te brengen. Om een applicatie te kunnen maken, is data nodig. Integratie en terugkoppeling van de besturing zijn daarbij van cruciaal belang. Dit brengt efficiëntie en een optimale effectiviteit teweeg.”

Co-creatie

Priva en Innoveins gaan innoveren op basis van co-creatie. Dat betekent dat Priva haar kennis en kunde zal inbrengen op het gebied van groeimodellen en groeivoorspellingen. Daarnaast zal de samenwerking met andere organisaties binnen de agrofood en hightech opgezocht worden. Bedrijven die hier interesse in hebben kunnen contact opnemen met Innoveins.

Lees ook
Nationaal Actieplan Groenten en Fruit moet stoppen

Nationaal Actieplan Groenten en Fruit moet stoppen

Na vijf jaar komt er op 1 januari 2022 een eind aan het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het samenwerkingsverband ontvangt geen nieuwe financiering meer. De kennis van vijf jaar NAGF blijft beschikbaar via GroentenFruit Huis.

Dinnissen en Ottevanger kondigen strategische samenwerking aan

Dinnissen en Ottevanger kondigen strategische samenwerking aan

Sinds 16 november vormen Dinnissen Process Technology en Ottevanger Milling Engineers een strategische alliantie. Deze krijgt vorm via een deelname in Dinnissen door Bolster Investment Partners en Triott Group, de holding waar Ottevanger deel van uitmaakt.

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Beeld: Opt Lasers via Unsplash Een flexibel voedselproductiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere 3D-printen. Dat is waar het samenwerkingsproject Imagine om draait. De technologie kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld COPD-patiënten en defensie.  Imagine is een consortium tussen Wageningen University & Research (WUR),...