Producenten van huismerken hebben het moeilijk

Supermarkt klanten (pexels)

Consumenten kiezen vanwege inflatie vaker voor goedkopere huismerken van voor A-merken, maar de producenten profiteren daar weinig van, meldt RTL Nieuws.

Supermarkten zien de groeiende aandacht voor huismerken en zetten er meer op in. Het totale aandeel van huismerken in de omzet van supermarkten was van januari tot nu 27,1 procent. Dat is veel hoger dan daarvoor. Toch blijkt de markt lastig voor de producenten van huismerken.

Dat komt doordat de volumes aan huismerkproducten die verkocht worden wel stijgen, maar de huismerkleveranciers ook te maken hebben met kostenstijgingen van grondstoffen, verpakkingen en energie. De kostenstijging doorberekenen kan niet altijd, bijvoorbeeld wanneer het contract met de supermarkt nog loopt. En wanneer een prijsverhoging toch wordt doorberekend naar de prijs voor de consument, kan dat weer effect hebben op de verkoop.

Kosten besparen blijkt ook niet eenvoudig, omdat de producenten van huismerken zo scherp op de prijs concurreren dat daar niet in te snijden valt. Huismerkproducenten kunnen bijvoorbeeld niet besparen op reclame, zoals A-merken doen. Ook tikt een prijsstijging bij huismerken harder aan dan bij A-merken, omdat ze al met lagere prijzen werken.

Bron: RTL Nieuws

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch: ‘Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen’

Foodwatch: ‘Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen’

Consumentenorganisatie Foodwatch is een nieuwe actie gestart waarin wordt geëist dat voedselproducenten en supermarkten duidelijker op de verpakking moeten communiceren wanneer een levensmiddel qua inhoud minder is geworden. In de uitzending van consumentenprogramma Radar van maandag 27 februari gaf de voedselwaakhond tekst en uitleg over het actuele...

Consument blijft kiezen voor huismerk

Consument blijft kiezen voor huismerk

Nederlandse consumenten blijven trouw kiezen voor boodschappen van huismerken, omdat ze de kwaliteit en smaak minstens zo goed vinden en tegelijkertijd veel geld besparen. Dat blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor, een initiatief van onderzoeksbureau MSI Consultants.

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.