Productie Vinkje-voedsel toegestaan tot 19 oktober 2018
Vinkje, het logo dat Nederlanders gezonder moest laten eten, moest van de verantwoordelijke minister verdwijnen, maar mocht toch nog even blijven om verspilling te voorkomen. Hoe dat in de praktijk uitpakt legde minister Edith Schippers (VWS) vorige week de Tweede Kamer uit.
Kamerbrief
In een Kamerbrief schrijft ze: Gebleken is dat het bedrijfsleven sinds de bekendmaking van de beslissing op bezwaar van 18 oktober 2016 werkt aan de uitfasering van het Vinkje. Dit betekent dat steeds meer producten met het Vinkje uit de schappen verdwijnen.
De operatie voor het volledig uitfaseren van het Vinkje is echter omvangrijk en het ontwerp en de productie van nieuwe verpakkingen, acht ik een overgangstermijn van 24 maanden vanaf 18 oktober 2016 waarbinnen producten met het Vinkje op de verpakking nog geproduceerd mogen worden, redelijk.
Concreet betekent dit dat vanaf 19 oktober 2018 geen producten met het Vinkje op de verpakking meer mogen worden geproduceerd. Producten met het Vinkje op de verpakking, die uiterlijk op 19 oktober 2018 zijn geproduceerd, mogen worden verkocht tot en met de op de verpakking vermelde houdbaarheidstermijn.
Dit betekent dat bijvoorbeeld blikproducten theoretisch nog tot ver na 2018 in de schappen te vinden zullen kunnen zijn.
Betere afstemming
Verder blijkt de minister te vinden dat de wetenschappelijke criteria van het verdwijnende Vinkje, de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de normen van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op elkaar afgestemd moeten worden. Voor het einde van het jaar moet er advies zijn dat de normen harmoniseert. Via een App van het Voedingscentrum moeten die straks voor iedere Nederlander beschikbaar komen en zorgen voor een vorm van voedingsadvisering. Ook kondigt de minister in haar brief aan te zullen lobbyen in Europa om kleinere productverbeteringen (zoals minder suiker of zout) op het etiket te mogen vermelden dan op dit moment volgens Europese wetgeving is toegestaan. Volgens haar levert dat een 'extra stimulans' op voor productverbetering.
Bron: Foodlog
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.
Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken
Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.
WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent
Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.