Productie Vinkje-voedsel toegestaan tot 19 oktober 2018

19 juni 2017

Vinkje, het logo dat Nederlanders gezonder moest laten eten, moest van de verantwoordelijke minister verdwijnen, maar mocht toch nog even blijven om verspilling te voorkomen. Hoe dat in de praktijk uitpakt legde minister Edith Schippers (VWS) vorige week de Tweede Kamer uit.

Kamerbrief

In een Kamerbrief schrijft ze: Gebleken is dat het bedrijfsleven sinds de bekendmaking van de beslissing op bezwaar van 18 oktober 2016 werkt aan de uitfasering van het Vinkje. Dit betekent dat steeds meer producten met het Vinkje uit de schappen verdwijnen.

De operatie voor het volledig uitfaseren van het Vinkje is echter omvangrijk en het ontwerp en de productie van nieuwe verpakkingen, acht ik een overgangstermijn van 24 maanden vanaf 18 oktober 2016 waarbinnen producten met het Vinkje op de verpakking nog geproduceerd mogen worden, redelijk.

Concreet betekent dit dat vanaf 19 oktober 2018 geen producten met het Vinkje op de verpakking meer mogen worden geproduceerd. Producten met het Vinkje op de verpakking, die uiterlijk op 19 oktober 2018 zijn geproduceerd, mogen worden verkocht tot en met de op de verpakking vermelde houdbaarheidstermijn.

Dit betekent dat bijvoorbeeld blikproducten theoretisch nog tot ver na 2018 in de schappen te vinden zullen kunnen zijn.

Betere afstemming

Verder blijkt de minister te vinden dat de wetenschappelijke criteria van het verdwijnende Vinkje, de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de normen van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op elkaar afgestemd moeten worden. Voor het einde van het jaar moet er advies zijn dat de normen harmoniseert. Via een App van het Voedingscentrum moeten die straks voor iedere Nederlander beschikbaar komen en zorgen voor een vorm van voedingsadvisering. Ook kondigt de minister in haar brief aan te zullen lobbyen in Europa om kleinere productverbeteringen (zoals minder suiker of zout) op het etiket te mogen vermelden dan op dit moment volgens Europese wetgeving is toegestaan. Volgens haar levert dat een 'extra stimulans' op voor productverbetering.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?