Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

FT banner groot

Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig? Dat vertelt keynote speaker professor Remko Boom tijdens de eerste presentatie op Food Technology 2021.

Food Technology 2021 start op 1 december met keynote speaker Remko Boom, hoogleraar Food Process Engineering bij Wageningen University & Research. Tijdens zijn talk Gentle Food Processing: Better Sustainability Can Also Mean Better Products presenteert Boom een nieuwe manier om naar ingrediënten te kijken.
  boom

Perken we het zuiveren van ingrediënten in, dan kan dat veel voordelen hebben, aldus Boom. Denk aan het verhogen van de opbrengst, met minder water- en energiegebruik. En omdat er minder additieven nodig zijn voor de houdbaarheid, zijn deze ingrediënten geschikt voor clean label foods. Bovendien zullen veel van zulke ingrediënten betere voedingswaarden hebben en veroorzaakt de verwerking minder afval. 

Maar, zo oppert de hoogleraar, om dat voor elkaar te krijgen moeten producenten van ingrediënten nauw samenwerken met de mensen die de ingrediënten gaan gebruiken. Als we dat doen, combineren we duurzamer gebruik met betere voedingswaarden en een betere match met wat consumenten graag willen.

Tijdens Food Technology 2021, dat georganiseerd wordt door Mikrocentrum en EVMI, komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050. Food Technology vindt plaats op 1 en 2 december in de Brabanthallen in Den Bosch. Lees alles over het event en schrijf je gratis in op food-technology.nl.

Lees ook
Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Bij de ontwikkeling van nieuwe gezonde en duurzame voedingsproducten kan fermentatie van plantaardige grondstoffen een belangrijke rol spelen. Het kan helpen om de juiste smaak, textuur en houdbaarheid te krijgen. Wageningse onderzoekers bedachten een snelle methode om de met fermentatie verkregen producten te screenen op gewenste eigenschappen.

Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten

Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten

De Consumentenbond vindt dat alcoholfabrikanten niet transparant zijn over hun drank. Op het etiket ontbreken vaak de ingrediënten en voedingswaarde, zoals het aantal calorieën en het suikergehalte. Daarom roept de Consumentenbond op tot verplichte etikettering op alcohol.

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.