Programma ScaleUpFood moet jonge foodbedrijven helpen opschalen

pijlen-groei-pixabay

ScaleUpNation, Foodvalley NL en Rabobank starten samen een nieuw programma om jonge foodbedrijven te helpen opschalen. Het ScaleUpFood-programma moet geselecteerde jonge ‘scale-ups’ helpen bij het behalen van groei.

ScaleUpFood wil de groeiuitdagingen van bedrijven adresseren door voortdurend onderzoek uit te voeren om de succesfactoren voor food- en agri-scale-ups te ontdekken. Het ondersteuningsprogramma op uitnodiging, dat in oktober begint, zich op specifieke gebieden voor food- en agri scale-ups zoals strategische verkoop aan grote bedrijven, gespecialiseerde financiering en data-driven businessmodellen. Ook krijgen de betreffende bedrijven ondersteuning op maat op langere termijn, samenwerkingsmogelijkheden en toegang tot financiering. 

Uitdagingen

Voor nieuwe bedrijven valt het niet mee om in de Nederlandse foodsector een speler van formaat te worden. Volgens ScaleUpNation, een zogenaamde ‘accelerator’ die in jonge bedrijven investeert en ze helpt groeien, bereikt van alle start-ups maar 1% binnen vijf jaar een omzet van €10 miljoen. In de voedingsmiddelenbranche is dat waarschijnlijk nog minder. Bedrijven in deze sector krijgen te maken met lange verkoopcycli, conservatieve klanten en complexe regelgeving. ‘Nederland loopt voorop op het gebied van innovatie, maar loopt duidelijk achter bij toegang tot voldoende groeikapitaal voor scale-ups’, zegt Rogier Raaijmakers, hoofd van Rabobank Direct Investments.

Het belang van scale-ups

Volgens de betrokken partijen is het van groot belang dat jonge foodbedrijven hulp krijgen bij het opschalen. Van oudsher is Nederland een centrum van voedselinnovatie geweest, maar die positie is verre van gegarandeerd. Investeringen in innovatieve startende bedrijven blijven achter bij andere landen en te weinig van onze jonge, veelbelovende food- en agribedrijven slagen erin om op te schalen, beweert ScaleUpNation.

Om een innoverende sector te garanderen moeten juist die jonge, opschalende bedrijven geholpen worden. ‘De behoefte aan echte innovatie in de food en agri waardeketen is groter dan ooit tevoren’, zegt Jeroen Leffelaar, directeur van Rabobank Food en Agri Innovation. ‘Veel toonaangevende food en agribedrijven realiseren zich dat verdere optimalisatie van hun bestaande onderzoek en ontwikkeling niet langer voldoende is. Als we de nieuwe ideeën en technologieën van vandaag willen veranderen in baanbrekende oplossingen van morgen, moeten we de meest veelbelovende bedrijven in een vroeg stadium ondersteunen bij het ‘disrupten’  van een traditionele en inefficiënte industrie.’

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: Trends die verschil gaan maken in de foodmarkt

Food Technology: Trends die verschil gaan maken in de foodmarkt

Wat zijn de belangrijkste trends die verschil gaan maken in de Nederlandse foodmarkt? Daarover vertelt Marcel Lambregts van Rabobank in zijn lezing op foodvakbeurs Food Technology.

Webinar over upcycling van zijstromen in circular agrifood

Webinar over upcycling van zijstromen in circular agrifood

Het upcyclen van zijstromen van landbouw- en voedselproductie is een van de meest effectieve technologische en supply chain-oplossingen om voldoende en verantwoord geproduceerd voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking. Er zijn al veel technologische innovaties in ontwikkeling om deze zijstromen te benutten voor voedingsingrediënten en...

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Voedselproducenten gaan de komende maanden hun prijzen nog verder verhogen. Analisten van de Rabobank verwachten prijsstijgingen van 10 tot 20 procent. De reden? Ondanks een daling van de prijzen op de wereldmarkt zien voedselproducenten hun kosten nog steeds oplopen.