Project suikerbietenpulp Cosun krijgt subsidie

Een integraal en betaalbaar raffinagesysteem voor suikerbietenpulp is realiseerbaar. Cosun wil dat samen met partners aantonen in het projectvoorstel Pulp2Value. Dit project krijgt nu subsidie van de Europese Unie.

Suikerbietenpulp als reststroom wordt nu vooral gebruikt voor veevoer en groen gas. Volgens Cosun kunnen in diverse processtappen hoogwaardige componenten worden gewonnen die toepasbaar zijn in reinigingsmiddelen, producten voor persoonlijke verzorging, olie- & gaswinning, verf & beits en composieten.

Waarde verhogen

Zo’n 65 procent van de droge massa kan gebruikt worden voor deze hoogwaardige toepassingen. Het gaat dan om microcellulose vezels (MCF) (33 procent), arabinose (16 procent) en galacturonzuur (16 procent). Op deze manier wil Cosun de waarde van de suikerbietenpulp 20 tot 50 maal verhogen.

“We zijn bijzonder ingenomen met deze ondersteuning”, reageert Gert de Raaff, directeur New Business en lid van de concerndirectie van Royal Cosun. “Dit draagt ertoe bij dat we, samen met onze partners, het project versneld kunnen gaan uitvoeren en zowel de economische als de technische haalbaarheid in de komende jaren kunnen aantonen.”

Doorlooptijd verkorten

De EU-betrokkenheid helpt volgens hem mee om extra investeringen in kennis en installaties te doen, en zo de doorlooptijd naar de markt te verkorten. “Het succesvol opbouwen van nieuwe biobased waardeketens is hierbij gebaat.”

Het project kan tevens een stimulans betekenen voor de economische ontwikkeling in gebieden waar suikerbieten worden geteeld. Dit juist omdat nieuwe dwarsverbanden met andere sectoren mogelijk zijn, zoals de voedingsmiddelensector en de chemische industrie.

Zeven partners

Cosun heeft de aanvraag gedaan samen met zes andere partners uit diverse landen, waaronder Wageningen UR, Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek, Orineo uit België en Refresco-Gerber uit Groot-Brittannië. Dit via de Bio-Based Industries Joint Undertaking, een Europees samenwerkingsverband in de biobased economy.

De totale kosten voor het project bedragen 11,4 miljoen euro. De EU draagt 6,58 miljoen euro bij. Pulp2Value start op 1 juli 2015 en loopt door tot 1 juli 2019.

Lees ook:

 
Lees ook
Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van Biologische wijngaard de Colonjes. Volgens de duurzame retailer is dit de eerste Europese wijn met een natuurlijke sulfietvervanger, het plantenextract Estaan.

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu. Een groot deel van hen zegt echter wel rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. BEUC onderzocht via een enquête de mening van Europese consumenten...

LTO: ook consumenten moeten portemonnee trekken voor duurzaamheid

LTO: ook consumenten moeten portemonnee trekken voor duurzaamheid

De LTO liet de houding van consumenten ten aanzien van duurzaamheid onderzoeken. Hieruit blijkt dat een groot deel van de consumenten aangeeft duurzaam te willen consumeren. Een veel kleiner deel lijkt dit ook daadwerkelijk te doen. De LTO geeft aan dat verduurzamingsbeleid zich niet alleen op de agrarische sector moet richten.