Projecten krijgen geld voor exporteren kennis

22 april 2016

Veertien projecten krijgen in totaal 700.000 euro aan budget vanuit de Topsector Agri & Food, om hun expertise internationaal te kunnen verzilveren.

Nederlandse kennis op het gebied van technologie, kwaliteit en voedselveiligheid is erg in trek bij buitenlandse partijen. Voor individuele MKB-bedrijven is het echter lastig om op vragen uit het buitenland in te gaan, omdat ze de oplossing meestal niet in hun eentje kunnen bieden.

In het Seed Money project kunnen Nederlandse bedrijven, samen met experts van Wageningen UR en landbouwattaches, inventariseren welke kennis en partijen nodig zijn om in te spelen op vragen uit het buitenland.

54 voorstellen

Dit jaar hebben de Topsector Agri & Food en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen samen een oproep voor Seed Money Projecten gedaan. Dat leverde 54 voorstellen op. Het agrifoodbudget  van 700.000 euro is verdeeld over veertien projecten. Het tuinbouwbudget van 123.000 euo ging naar vier projecten. Elk project kreeg maximaal 50.000 euro toegekend.

In vijf Seed Money Projecten wordt onderzocht hoe kan worden bijgedragen aan hoogwaardige productie in de Chinese aardappel-, pluimvee- en varkens-, veevoer- en zuivelketens. Ook onderzoeken ze hoe Nederlandse kennis van mestverwerking kan worden ingezet en te gelde kan worden gemaakt in China.

Zuivel in Iran

In een ander project onderzoeken deelnemende bedrijven hoe de Nederlandse kennis over efficiënter produceren en verhoging van de melkkwaliteit, in de Iraanse zuivelsector kan worden verzilverd.

Ook wordt in een project onderzocht hoe Nederlandse expertise op het gebied van personalised nutrition, gezondheidsproblemen in China kan helpen terugdringen.

Monk fruit China

Weer een ander project onderzoekt hoe de Chinese productie van zoetstoffen uit Monk fruit kan worden geoptimaliseerd en hoe exportkansen kunnen worden benut.

Alle internationale PPS-projecten die in 2015 zijn gestart, komen voort uit Seed Money-initiatieven.

Lees ook:

Nieuwe subsidieronde TKI Agri & Food (23 maart 2016)

Altijd op de hoogte blijven?