De Provincie Gelderland heeft deze week besloten om de komende 8 jaar in totaal 65 miljoen euro te investeren in het initiatief OnePlanet. Dit initiatief gaat op zoek naar technologische innovaties rondom voeding, gezondheid en landbouw, om de gezondheid van de mens te bevorderen.

OnePlanet is een samenwerking tussen de universiteiten van Wageningen (WUR) en Nijmegen (Radboud) en het Vlaamse technologie-onderzoeksinstituut IMEC. Zij vormen een nieuw researchinstituut dat zich gaat vestigen op de campus in Wageningen. Hier zullen ze onderzoek doen naar sensoren, robotisering, kunstmatige intelligentie, data analyse en digitale connectiviteit voor innovatieve agro- en voedingstechnologie. In Nijmegen komt nog een nevenvestiging.

Interdisciplinair onderzoek naar gezondheid

Vanuit de twee locaties gaan interdisciplinaire teams met voedseltechnologen, datawetenschappers, medici en biochemische onderzoekers samenwerken. OnePlanet bestaat uit vier innovatieprogramma’s: Data-gedreven Voeding en Gezondheid, Gezondheid en Gedrag, Precisie Productie en Verwerking, en Supply Chain op Maat. Met deze onderwerpen wil OnePlanet inzetten op preventieve gezondheidszorg, gepersonaliseerde voeding, vroegtijdige diagnose en efficiënte behandeling en ondersteuning van chronische ziekten.

Digitale technologie

IMEC is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen. Zij zullen in samenwerking met het bedrijfsleven de commercialisatie van de ontwikkelingen voor hun rekening nemen.

Subsidies

Met de subsidie van de provincie heeft OnePlanet ruim 40% van de benodigde financiën rond. In de komende acht jaar is er nog eens 81,5 miljoen euro nodig van andere instellingen, overheden en bedrijven. Het initiatief begint in 2019 met 35 werknemers en zal geleidelijk groeien naar 120 werknemers in 2028.

Altijd op de hoogte blijven?