Provincie Noord-Brabant investeert in versnelling eiwittransitie

12 april 2022 Redactie Food

De provincie Noord-Brabant wil vooroplopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen of het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën. Samen met partners uit het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen richt Brabant daarom een innovatiecoalitie op om deze ontwikkelingen te versnellen. De provincie maakt hier 1,5 miljoen euro voor vrij.

De provincie werkt er hard aan om de innovatiekracht van Brabant te versterken. Een van de grote uitdagingen van de toekomst is de verduurzaming van de voedselketen. De verduurzaming van de bredere keten wordt verder uitgewerkt in de uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel, die momenteel ontwikkeld wordt.

De innovatiecoalitie ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’ focust zich op procestechnologie. Dit zijn manieren om voedsel te verwerken zodat hier nieuwe voedselproducten uit gemaakt kunnen worden, zoals fermenteren, extraheren, distilleren en milde conservering.

Samenwerkingen

De provincie kent voorname fieldlabs rondom procestechnologie, proeftuinen waar bedrijven en kennisinstellingen samen komen om nieuwe technologie en productiemethoden te onderzoeken en ontwikkelen. Dit zijn onder andere Food Tech Brainport in Helmond, Green Protein Excellence Center in Steenbergen en Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. De provincie ondersteunt deze samenwerking door te investeren in capaciteit en apparatuur in deze fieldlabs.

De investeringen van de provincie en haar partners moet de komende jaren zorgen voor een flinke groei in het aantal arbeidsplaatsen in de voedselverwerkingssector. Daarnaast moet het ecosysteem versterkt worden door start ups in de agrifoodsector te stimuleren en opleidingen rondom agrifood op te zetten. Ook worden bedrijven van buiten Brabant gestimuleerd om zich te vestigen rondom deze clusters en te profiteren van de expertise die zich hier bevindt.

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?