Provincie Noord-Brabant investeert in versnelling eiwittransitie

landbouw

De provincie Noord-Brabant wil vooroplopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen of het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën. Samen met partners uit het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen richt Brabant daarom een innovatiecoalitie op om deze ontwikkelingen te versnellen. De provincie maakt hier 1,5 miljoen euro voor vrij.

De provincie werkt er hard aan om de innovatiekracht van Brabant te versterken. Een van de grote uitdagingen van de toekomst is de verduurzaming van de voedselketen. De verduurzaming van de bredere keten wordt verder uitgewerkt in de uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel, die momenteel ontwikkeld wordt.

De innovatiecoalitie ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’ focust zich op procestechnologie. Dit zijn manieren om voedsel te verwerken zodat hier nieuwe voedselproducten uit gemaakt kunnen worden, zoals fermenteren, extraheren, distilleren en milde conservering.

Samenwerkingen

De provincie kent voorname fieldlabs rondom procestechnologie, proeftuinen waar bedrijven en kennisinstellingen samen komen om nieuwe technologie en productiemethoden te onderzoeken en ontwikkelen. Dit zijn onder andere Food Tech Brainport in Helmond, Green Protein Excellence Center in Steenbergen en Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. De provincie ondersteunt deze samenwerking door te investeren in capaciteit en apparatuur in deze fieldlabs.

De investeringen van de provincie en haar partners moet de komende jaren zorgen voor een flinke groei in het aantal arbeidsplaatsen in de voedselverwerkingssector. Daarnaast moet het ecosysteem versterkt worden door start ups in de agrifoodsector te stimuleren en opleidingen rondom agrifood op te zetten. Ook worden bedrijven van buiten Brabant gestimuleerd om zich te vestigen rondom deze clusters en te profiteren van de expertise die zich hier bevindt.

Lees ook
Eiwitfabrieken

Eiwitfabrieken

In 1968 klonk al het startschot van de introductie van plantaardig eiwit, TVP genaamd. Met veel reclamegeweld werd ‘Textured Vegetable Protein’, bij V&D gepromoot. Er waren drie smaken: Rund, bacon en ham. Het waren droge brokjes die lang in heet water gekookt moesten worden om een sappige textuur te krijgen - wat lang niet altijd lukte.

De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Tijdens het jaarlijkse COV Meat Café op 3 november spraken vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans. De debatteerden over vragen als: Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rol speelt de prijs bij de consument? Kun je vlees en vervangers wel met elkaar vergelijken?

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren