Ptthee wint ASN Bank Wereldprijs

Foto: ASN Bank

Een verdienmodel dat biodiversiteit stimuleert: daarmee heeft het jonge bedrijf Ptthee gisteren, 13 november, de jaarlijkse ASN Bank Wereldprijs gewonnen. Het bedrijf, wat zich specialiseert in het maken van biologische kruidenthee van Nederlandse bodem, won een bedrag van €30.000 euro in de wedstrijd voor duurzame start-ups.

Duurzaam telen

Ptthee produceert thee van biologisch geteelde kruiden en werkt nauw samen met boeren om de biodiversiteit te stimuleren. Zo worden de kruiden gemengd ingezaaid aan de rand van de weilanden, wat positief is voor bijen en vlinders. Ook worden niet alle kruiden geoogst om de natuurlijke uitzaaiing van de planten te bevorderen.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs ging naar Twenty, een innovatieve onderneming die speciale shampoo-capsules ontwierp om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Consumenten voegen zelf water toe aan de herbruikbare fles. Het team ging ervandoor met €15.000 euro aan prijzengeld. Het bedrijf CaffeInk, producent van milieuvriendelijke inkt gemaakt uit koffieprut, sleepte de derde prijs in de wacht. Ze ontvingen een bedrag van €10.000 euro.

Thema's

De ASN Bank Wereldprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de meest duurzame, innovatieve en creatieve ondernemingen. Ook schaalbaarheid en ondernemerschap worden hierbij meegenomen. Dit jaar konden de ruim 200 deelnemers zich inschrijven op één van de volgende thema’s: Natuur en milieu, Klimaatbescherming en Mens en samenleving.

Relevantie

Niet zelden breken oud-deelnemers van de competitie door op de markt. Bekende voorbeelden zijn Fairphone, Yoni en Seepje. De jury selecteert daarom ook op basis van relevantie. Over de deelnemers tijdens deze twaalfde editie zei Ynzo van Zanten, één van de juryleden en werkzaam bij Tony’s Chocolonely: “We hebben naar de ideeën en de ondernemers zelf gekeken vanuit het toekomstperspectief van de wereld. Want: wat en wie heeft de wereld echt nodig over vijf of tien jaar? Wij geloven dat deze drie echt het verschil gaan maken.”

 

Lees ook
EU wet- en regelgeving hindert opmars biologische bestrijdingsmiddelen

EU wet- en regelgeving hindert opmars biologische bestrijdingsmiddelen

De landbouwsector heeft dringend duurzame gewasbeschermingsmiddelen nodig. Maar Europese regelgeving frustreert de introductie van nieuwe biologische middelen. Dat concluderen onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research (WUR) in een onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad BioControl.

Colombiaanse palmolie is beter voor klimaat en natuur

Colombiaanse palmolie is beter voor klimaat en natuur

Palmolie heeft een imagoprobleem, aangezien de grondstof (terecht) in verband wordt gebracht met ontbossing in Zuidoost-Azië. Toch hoeft palmolie niet schadelijk te zijn voor het milieu, zeggen wetenschappers van het Zwitserse Laboratory of Ecological Systems. Onderzoeker Carlos Quezada keek met zijn collega’s naar palmolieplantages in Colombia...

Future Food Group van start

Future Food Group van start

In Oss is begin oktober de Future Food Group van start gegaan. De organisatie is gericht op innovatie en productie van duurzame en eco-vriendelijke vleesproducten en vleesalternatieven. Future Food Group staat onder leiding van Anton Bal.