In de toekomst woont er mogelijk een mensenkolonie op de planeet Mars. Die mensen moeten natuurlijk eten. Puratos, de leverancier van bakkerijingrediënten kijkt met een aantal partners naar de mogelijkheden om brood te maken op die planeet.

In het laboratorium van Puratos staan speciale containers waarin onderzoekers proberen om graan te kweken. Als dit lukt, zouden zulke containers op Mars voor de nodige voedselvoorziening kunnen zorgen voor als er mensen op de planeet neerstrijken.

Intergalactisch produceren

‘Het wordt moeilijk om op Mars in voldoende voedsel te voorzien’, zegt CEO Daniel Malcorps tegen Belgisch nieuwsblad De Tijd. ‘We bekijken hoe ons bedrijf een bijdrage kan leveren.’ Voor dit project werkt het bedrijf samen met de Belgische startup Urban Crop Solution en ruimtevaartorganisaties NASA (VS), ESA (EU) en Roscomos (Rusland). Het is niet duidelijk hoeveel geld Puratos investeert in het Mars-project, maar het bedrijf investeert ieder jaar 100 miljoen euro in onderzoek.

Zelfs als er in de toekomst geen mensen op Mars zullen leven, is het onderzoeksproject niet zinloos. Want alles wat met dit project wordt geleerd, kan ook op aarde gebruikt worden. Het concept van graan kweken in containers kan bijvoorbeeld worden toegepast in grote steden.

Zuurdesem

Puratos gebruikt vooral zuurdesem voor zijn Mars-project: ‘Gist kweken op Mars wordt moeilijk, daarom rekenen wij op zuurdesem’, zegt Malcorps. Puratos heeft een grote databank met verschillende soorten desems. Op dit moment heeft het bedrijf 115 desems uit twintig landen

Wereldspeler

Puratos leverde vorig jaar voor bijna 2 miljard euro aan producten als margarine, broodverbeteraars, broodmixen, granen en vulling voor patisserie. Het bedrijf levert aan zowel lokale bakkers als grote industriële bakkerijen in ruim 100 landen.

 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?