Rabobank voorspelt daling omzet in meeste sectoren

Beeld: Wikipedia Commons

De Rabobank voorspelt in een recent onderzoek een omzetdaling in de meeste bedrijfssectoren voor de jaren 2020 en 2021. Het onderzoekt vergelijkt de verwachte omzet met de omzet in 2019. De Rabobank concludeert dat het belangrijk is om de corona-maatregelen op een evenwichtige manier af te bouwen, zodat getroffen bedrijven weer zelfstandig kunnen ondernemen.

Opslagsector

Grote uitzondering op de negatieve cijfers is de opslagsector. De omzet van koel- en vrieshuizen neemt al een aantal jaar toe, maar staat op dit moment op een hoogtepunt. Door de sluiting van de horeca en de beperkte export zitten de koel- en vrieshuizen vol met onder andere friet, vlees en vis. De Rabobank voorspelt dat dat deze extreme situatie zal veranderen nu de horeca weer open mag. Toch denkt de Rabobank dat de vraag naar opslagruimte hoog zal blijven, omdat bedrijven opslagcapaciteit willen veiligstellen uit angst voor een tweede virusgolf.

Detailhandel food

De situatie in de detailhandel food is complex en verschilt sterk per type bedrijf. Aan de ene kant vloeit een deel van de gemiste omzet van de horeca naar deze sector. In 2020 verwacht de Rabobank een omzetgroei van ruim zes procent. Vooral fysieke supermarkten profiteren van deze groei. De verwachting is dat de online-omgeving van supermarkten met zo’n kwart groeit en dat deze groei zal doorzetten in 2021. Ook de speciaalzaak, zoals de betere bakker en slager, kan profiteren. Consumenten zijn meer op zoek naar bijzonder vlees of speciale seizoensgroente die zij normaal in de horeca zou eten.

Andere factoren maken het lastig voor de detailhandel. Veel speciaalzaken verkopen hun producten aan de horeca of hebben een eigen lunchroom. Ook zijn bijna alle evenementen, van borrels tot bruiloften, afgelast. Dat leidt volgens de Rabobank tot een omzetdaling bij versspeciaalzaken van 2 procent in 2020. Daarnaast zal de recessie in 2021 zorgen voor minder omzet, omdat consumenten minder uitgeven aan luxere producten. Dit zorgt er wel voor dat de Rabobank een groei van bijna drie procent bij de goedkopere supermarkten.

Overige sectoren

Andere sectoren volgen ongeveer hetzelfde patroon, waarin de omzetdaling in 2020 hoog blijft en in 2021 zakt of uitblijft. Groothandels in foodproducten als groente en fruit, voedingsmiddelen en agrarische producten beleven in 2020 een omzetdaling van tien procent. Vanaf het eerste kwartaal 2021 zakt de omzetdaling naar vijf procent te opzichte van 2019. De voedingsmiddelen industrie beleeft het derde kwartaal van 2020 een omzetdaling van vijf procent. In 2021 verwacht de bank dezelfde omzet als in 2019.

Bron: Rabobank

Lees ook
Omzetstijging Ter Beke

Omzetstijging Ter Beke

Ter Beke sloot de eerste helft van 2022 af met een hogere omzet en lagere bedrijfswinst. In totaal kwam de omzet van de Belgische vleeswaren en diepvriesmaaltijdenproducent uit op 373 miljoen euro. Dat meldt Ter Beke in een persbericht op de website.

Omzet DSM groeit met 17 procent in eerste helft 2022

Omzet DSM groeit met 17 procent in eerste helft 2022

De omzet van DSM is in het eerste half jaar van 2022 boven verwachting gegroeid. Dat heeft DSM grotendeels te danken aan de prijsverhogingen van producten. De omzet groeide het afgelopen half jaar met 17 procent tot ruim 4 miljard euro.

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Hogere omzet voor Unilever door prijsverhogingen

Unilever verkocht in het eerste half jaar van 2022 minder producten, maar maakte een hogere omzet vanwege prijsverhogingen. Door de prijzen van producten zelf te verhogen had Unilever weinig last van de inflatie. "Unilever heeft een half jaar neergezet dat voortbouwt op ons momentum van 2021, ondanks de uitdagingen van hoge inflatie en lagere mondiale...