Rabobank voorspelt daling omzet in meeste sectoren

Beeld: Wikipedia Commons

De Rabobank voorspelt in een recent onderzoek een omzetdaling in de meeste bedrijfssectoren voor de jaren 2020 en 2021. Het onderzoekt vergelijkt de verwachte omzet met de omzet in 2019. De Rabobank concludeert dat het belangrijk is om de corona-maatregelen op een evenwichtige manier af te bouwen, zodat getroffen bedrijven weer zelfstandig kunnen ondernemen.

Opslagsector

Grote uitzondering op de negatieve cijfers is de opslagsector. De omzet van koel- en vrieshuizen neemt al een aantal jaar toe, maar staat op dit moment op een hoogtepunt. Door de sluiting van de horeca en de beperkte export zitten de koel- en vrieshuizen vol met onder andere friet, vlees en vis. De Rabobank voorspelt dat dat deze extreme situatie zal veranderen nu de horeca weer open mag. Toch denkt de Rabobank dat de vraag naar opslagruimte hoog zal blijven, omdat bedrijven opslagcapaciteit willen veiligstellen uit angst voor een tweede virusgolf.

Detailhandel food

De situatie in de detailhandel food is complex en verschilt sterk per type bedrijf. Aan de ene kant vloeit een deel van de gemiste omzet van de horeca naar deze sector. In 2020 verwacht de Rabobank een omzetgroei van ruim zes procent. Vooral fysieke supermarkten profiteren van deze groei. De verwachting is dat de online-omgeving van supermarkten met zo’n kwart groeit en dat deze groei zal doorzetten in 2021. Ook de speciaalzaak, zoals de betere bakker en slager, kan profiteren. Consumenten zijn meer op zoek naar bijzonder vlees of speciale seizoensgroente die zij normaal in de horeca zou eten.

Andere factoren maken het lastig voor de detailhandel. Veel speciaalzaken verkopen hun producten aan de horeca of hebben een eigen lunchroom. Ook zijn bijna alle evenementen, van borrels tot bruiloften, afgelast. Dat leidt volgens de Rabobank tot een omzetdaling bij versspeciaalzaken van 2 procent in 2020. Daarnaast zal de recessie in 2021 zorgen voor minder omzet, omdat consumenten minder uitgeven aan luxere producten. Dit zorgt er wel voor dat de Rabobank een groei van bijna drie procent bij de goedkopere supermarkten.

Overige sectoren

Andere sectoren volgen ongeveer hetzelfde patroon, waarin de omzetdaling in 2020 hoog blijft en in 2021 zakt of uitblijft. Groothandels in foodproducten als groente en fruit, voedingsmiddelen en agrarische producten beleven in 2020 een omzetdaling van tien procent. Vanaf het eerste kwartaal 2021 zakt de omzetdaling naar vijf procent te opzichte van 2019. De voedingsmiddelen industrie beleeft het derde kwartaal van 2020 een omzetdaling van vijf procent. In 2021 verwacht de bank dezelfde omzet als in 2019.

Bron: Rabobank

Lees ook
DuPont gaat samenwerken met start-up Bleenco

DuPont gaat samenwerken met start-up Bleenco

DuPont Sustainable Solutions (DSS) gaat een partnership aan met Bleenco GmbH uit München, een bedrijf dat is gespecialiseerd in veiligheidstechnologie. DSS en Bleenco gaan samenwerken aan het ontwikkelen van geavanceerde, opschaalbare, AI-gedreven oplossingen om werknemers beter te beschermen tegen operationele risico’s en het coronavirus.

Empack Reconnect wordt online only evenement

Empack Reconnect wordt online only evenement

Empack Reconnect, de vakbeurs voor verpakkingstechnologie, wordt een volledig online evenement dat op donderdag 17 september plaats vindt. Dit betekent dat de fysieke vakbeurs in Jaarbeurs Utrecht niet doorgaat. Onlangs kondigde Easyfairs Empack Reconnect aan als hybride verpakkingsevenement, maar de meerderheid van de community bleek de voorkeur te...

Corona veroorzaakt daling bierverkoop AB InBev en Heineken

Corona veroorzaakt daling bierverkoop AB InBev en Heineken

De coronacrisis zorgde de afgelopen maanden voor een daling van de bierverkoop van de grote brouwerijen AB InBev en Heineken. In veel landen sloot de horeca vanwege het coronavirus de deuren, wat een negatief effect had op de verkoop van bier. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van beide brouwerijen.