Rainforest Alliance komt met nieuw certificatieprogramma

palmolie-plantage-maleisie

Foto: Palmolieplantage in Maleisië (Wikimedia)

Deze maand rolt Rainforest Alliance een vernieuwd certificeringsprogramma uit. Het vernieuwde programma van het duurzaamheidskeurmerk heeft verbeterde criteria en meting, en implementeert een aantal belangrijke innovaties. Het nieuwe programma vervangt de bestaande Rainforest Alliance en UTZ-certificeringsprogramma’s vanaf medio 2021.

Het nieuwe programma bestaat uit de Sustainable Agriculture Standard met vereisten voor boerderijen en toeleveringsketens, een nieuw waarborgingssysteem en een aantal tools om de voortgang naar duurzaamheidsdoelstellingen te meten. Rainforest Alliance wil meer risicogericht gaan werken. Op basis van een grondige risicobeoordeling van de sociale en milieurisico’s voor duurzame landbouwproductie in verschillende gewassen en landen, kunnen auditors zich richten op de meest urgente problemen. Ook producenten kunnen gebruik maken van deze analyses om impactvolle verbeteringen door te voeren.

Innovaties

Een van de concrete vernieuwingen in het programma is een ‘assess-and-adress’ aanpak bij mensenrechtenkwesties als kinderarbeid, discriminatie en uitbuiting. In plaats van een verbod op te leggen dat een probleem vaak ondergronds drijft, richt de nieuwe aanpak zich op het in kaart brengen van risico’s en het samen met lokale gemeenschappen werken aan een oplossing.

Ook werkt Rainforest Alliance in het nieuwe programma met een gedeelde verantwoordelijkheid door de keten. In plaats van alleen naar de situatie op de boerderij te kijken, houdt de nieuwe certificering rekening met de sociale- en milieueffecten van alle bedrijven in de toeleveringsketen. Bovendien wordt de druk om tot duurzamere landbouw te komen op dit moment te veel bij de boeren gelegd, zegt de organisatie. Volgens het nieuwe programma moeten bedrijven in de keten een extra betaling doen bovenop de marktprijs om producenten te ondersteunen bij hun duurzame investeringen.

Nieuw keurmerk

Rainforest Alliance verwacht dat ten minste twee miljoen boeren over de hele wereld het nieuwe certificeringsprogramma zullen gebruiken om betere gewassen te produceren, zich aan te passen aan klimaatverandering, hun productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen. Vanaf september introduceert de organisatie bovendien een nieuw keurmerk dat bestaande Rainforest Alliance en UTZ-keurmerken vervangt. 

Lees ook
Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool

Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool

In 2019 werden verhoudingsgewijs veel meer producten met een duurzaamheidskeurmerk verkocht ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI, schrijft het Financieele Dagblad.

De mooie en minder mooie kanten van de tonijnvangst

De mooie en minder mooie kanten van de tonijnvangst

Sinds hij in de jaren ’90 in Spanje woonde en zag hoe de blauwvintonijnen daar op traditionele manier gevangen werden, heeft de tonijn econoom en journalist Steven Adolf niet meer losgelaten. Onlangs verscheen zijn boek ‘Tuna Wars’ over de mooie, maar zeker ook de minder mooie kanten van de tonijnvangst. Het begon in de jaren ’90...

Nederlands team wint Rainforest Alliance-prijs

Nederlands team wint Rainforest Alliance-prijs

Het Nederlandse start-upbedrijf 20tree.ai heeft de tweede plaats gewonnen in de Rainforest Alliance AG-Tech Developer Challenge. Vijftig organisaties deden mee met innovatieve digitale producten om de productie en winstgevendheid van cacaoboeren in Ghana te verbeteren. Deelnemers van de AG-Tech Developer Challenge zonden plannen in voor innovatieve...