Recall Ikea (volkoren)pasta om soja

Ikea roept alle (volkoren)pasta met elandvorm terug. Pastaälgar en Pastaälgar Fullkorn kunnen namelijk soja bevatten terwijl dit niet op de verpakking vermeld staat.

Dat meldt Ikea Nederland. De aanwezigheid van soja is gebleken uit productanalyse. Personen met een soja-allergie kunnen bij inname van deze pasta een allergische reactie krijgen. De pasta is overigens veilig voor iedereen die niet allergisch is voor soja.

De recall betreft alle verpakkingen van Pastaälgar en Pastaälgar Fullkorn, ongeacht de productie- of houdbaarheidsdatum.

Het concern geeft aan dat voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft bij Ikea en dat de pasta daarom uit voorzorg is teruggeroepen. De Ikea Swedish Food Market heeft dit product tot 26 september verkocht.

Hoewel geen meldingen bekend zijn van consumenten met een soja-allergie die onwel zijn geworden na het eten van dit product, wil Ikea elk mogelijk risico uitsluiten.

Klanten met een soja-allergie wordt verzocht de Pastaälgar niet meer te gebruiken en terug te brengen naar een van de Ikea-winkels. Het volledige aankoopbedrag wordt dan terug gegeven, zelfs als er geen kassabon meer aanwezig is.

Ook klanten die niet allergisch zijn voor soja kunnen het product terugbrengen als ze dat willen.

De recall is internationaal. In diverse andere Europese landen, zoals Duitsland, België, Oostenrijk, Tsjechië, Italië en Scandinavië, worden de producten eveneens teruggeroepen.

Lees ook:

Ikea haalt donuts uit schappen (8 juli 2014)

Gehaktspies Dirk bevat niet-vermeld allergeen soja (30 juni 2014)

Lees ook
De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest. Liselotte Mooiweer is...

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...