Recall Ikea (volkoren)pasta om soja

Ikea roept alle (volkoren)pasta met elandvorm terug. Pastaälgar en Pastaälgar Fullkorn kunnen namelijk soja bevatten terwijl dit niet op de verpakking vermeld staat.

Dat meldt Ikea Nederland. De aanwezigheid van soja is gebleken uit productanalyse. Personen met een soja-allergie kunnen bij inname van deze pasta een allergische reactie krijgen. De pasta is overigens veilig voor iedereen die niet allergisch is voor soja.

De recall betreft alle verpakkingen van Pastaälgar en Pastaälgar Fullkorn, ongeacht de productie- of houdbaarheidsdatum.

Het concern geeft aan dat voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft bij Ikea en dat de pasta daarom uit voorzorg is teruggeroepen. De Ikea Swedish Food Market heeft dit product tot 26 september verkocht.

Hoewel geen meldingen bekend zijn van consumenten met een soja-allergie die onwel zijn geworden na het eten van dit product, wil Ikea elk mogelijk risico uitsluiten.

Klanten met een soja-allergie wordt verzocht de Pastaälgar niet meer te gebruiken en terug te brengen naar een van de Ikea-winkels. Het volledige aankoopbedrag wordt dan terug gegeven, zelfs als er geen kassabon meer aanwezig is.

Ook klanten die niet allergisch zijn voor soja kunnen het product terugbrengen als ze dat willen.

De recall is internationaal. In diverse andere Europese landen, zoals Duitsland, België, Oostenrijk, Tsjechië, Italië en Scandinavië, worden de producten eveneens teruggeroepen.

Lees ook:

Ikea haalt donuts uit schappen (8 juli 2014)

Gehaktspies Dirk bevat niet-vermeld allergeen soja (30 juni 2014)

Lees ook
Vezelhennep als eiwit- en oliebron

Vezelhennep als eiwit- en oliebron

HempFlax in Oude Pekela verwerkt sinds 1993 vezels uit lokaal verbouwde hennep. Terwijl hennepteelt na de Tweede Wereldoorlog verboden werd omdat deze geen voedsel opleverde, zijn ‘neutraceuticals’ nu uitgegroeid tot belangrijke markt voor vezelhennep. Eén van de nieuwste loten aan de stam is hennepeiwit. Door naar mogelijkheden...

Drie doden door listeria in vleeswaren

Drie doden door listeria in vleeswaren

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

In 2017 werd de voedselindustrie volledig overvallen door de fipronilcrisis, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. Als we niet meer doen om zulke nieuwe voedselveiligheidsrisico’s in beeld te krijgen, zullen we vaker voor zulke nare verrassingen komen te staan, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het voedselveiligheidssysteem...