Recall Maggi noodles in India vanwege lood en msg

Nestlé India haalt noodles onder de merknaam Maggi terug, na ophef over lood en msg in de producten. Nestlé benadrukt dat de producten veilig zijn.

De recall van Maggi noodles volgt op controles door verschillende autoriteiten in India. In zeker 5 Indiase deelstaten is een verbod uitgevaardigd op de verkoop van de Maggi noodles. Op foto's in de media is te zien dat consumenten producten verbranden. Vanwege het aangetaste vertrouwen van de consument haalt Nestlé de producten in heel India uit de schappen. Nestlé CEO Paul Bulcke is persoonlijk naar India afgereisd om de pers te woord te staan en de terughaalactie toe te lichten.

De recall moet dus níet gezien worden als erkenning dat het product onveilig is. Nestlé verklaart meer dan 1600 batches Maggi noodles op lood te hebben getest, meer dan 1000 bij eigen laboratoria en ruim 600 batches bij externe labs. Alle loodgehaltes vallen binnen de toegestane limieten.

Msg

Naast lood was er commotie over de aanwezigheid van mononatriumglutamaat, msg (E621). Op het etiket stond dat msg was toegevoegd, maar omdat sommige ingrediënten als pinda-eiwit, uipoeder en tarwebloem van nature glutamaat bevatten, zit er wel glutamaat in het product. Nestlé heeft aangekondigd de opmerking 'No Added MSG' van de declaratie te halen.

"In het belang van de consument nemen we alle maatregelen die nodig zijn. We onderhouden contacten met de autoriteiten om de situatie op te helderen en ervoor te zorgen dat Maggi noodles zo snel mogelijk weer in de schappen liggen", zegt CEO Bulcke.

De kwestie loopt al enkele weken. Op 21 mei berichtte Nestlé nog dat de autoriteiten in Lucknow, in het noorden van India het bedrijf hadden verzocht één batch terug te halen, maar dat daar geen gehoor aan werd gegeven omdat de de houdbaarheidsdatum van het geteste monster al was verstreken en er geen producten van dezelfde batch meer op de markt zouden zijn.

Nestlé heeft als strategie om te groeien in opkomende economieën als India.

Lees ook:

Lees ook
Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé gaat samenwerken met plantaardig eiwitleverancier Merit Functional Foods en diens technologiepartner Burcon Nutrascience voor de vervaardiging van verschillende soorten plantaardig eiwit. Het ontwikkelen van nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel is een hoge prioriteit voor de Zwitserse foodgigant. Het vorig jaar opgerichte...

Nestlé investeert miljarden in aankoop gerecycled plastic

Nestlé investeert miljarden in aankoop gerecycled plastic

Nestlé wil bijna €1,9 miljard investeren in de overstap van nieuw naar hergebruikt plastic. Het geld is grotendeels bedoeld voor de inkoop van het relatief schaarse gerecyclede plastic dat veilig is voor gebruik in voedselverpakkingen. Ook wil Nestlé de ontwikkeling van duurzame verpakkingen stimuleren. De Zwitserse voedselmultinational...

Microalgen als eiwitbron

Microalgen als eiwitbron

Voedingsmiddelen producent Nestlé gaat samen met het Nederlandse biotechnologieconcern Corbion op algen gebaseerde ingrediënten ontwikkelen voor de voedingsmiddelenindustrie. ‘We zijn micro-algen als een alternatieve bron voor eiwitten en micronutriënten actief aan het verkennen’, aldus Nestlé-CTO Stefan Palzer. Foto:...