Recall Belgische wafels vanwege verfdampen

evmi-thijs-wafels

De Belgische wafelproducent Biscuiterie Thijs haalt in meerdere landen, waaronder Nederland, wafels terug. Er is contaminatie ontstaan doordat het product is blootgesteld aan verfdampen. Hierdoor zijn verhoogde concentraties oplosmiddelen vastgesteld.

Het product vertoont een afwijkende geur en smaak. Op de lange termijn is er een mogelijk gezondheidsrisico. Daarom is in samenspraak met het Belgische Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) besloten de wafels uit de handel te halen en consumenten te adviseren het product terug te brengen.

De recall betreft behalve Nederland en thuisland België ook Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt het RASFF-systeem.

'Geen direct gevaar'

Voor consumenten die de wafels al gegeten hebben, is er volgens het FAVV ‘geen direct gevaar voor de gezondheid’. “De vastgestelde concentraties hebben enkel na herhaaldelijke en voortdurende consumptie een effect op de gezondheid."

De recall betreft verschillende soorten wafels van diverse (private label) merken (onder meer Boni, Valerie, Belgix en Mina) met diverse houdbaarheidsdata. Ze liggen onder meer in supermarkten van Delhaize, Spar Retail, Colruyt, Carrefour, Lidl en Aldi.

Bekijk de complete lijst producten

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Drie doden door listeria in vleeswaren

Drie doden door listeria in vleeswaren

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk. Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met...

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen. Cécille Janssen - Foodlog Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem...