Recall Belgische wafels vanwege verfdampen

27 november 2014

De Belgische wafelproducent Biscuiterie Thijs haalt in meerdere landen, waaronder Nederland, wafels terug. Er is contaminatie ontstaan doordat het product is blootgesteld aan verfdampen. Hierdoor zijn verhoogde concentraties oplosmiddelen vastgesteld.

Het product vertoont een afwijkende geur en smaak. Op de lange termijn is er een mogelijk gezondheidsrisico. Daarom is in samenspraak met het Belgische Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) besloten de wafels uit de handel te halen en consumenten te adviseren het product terug te brengen.

De recall betreft behalve Nederland en thuisland België ook Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt het RASFF-systeem.

'Geen direct gevaar'

Voor consumenten die de wafels al gegeten hebben, is er volgens het FAVV ‘geen direct gevaar voor de gezondheid’. “De vastgestelde concentraties hebben enkel na herhaaldelijke en voortdurende consumptie een effect op de gezondheid."

De recall betreft verschillende soorten wafels van diverse (private label) merken (onder meer Boni, Valerie, Belgix en Mina) met diverse houdbaarheidsdata. Ze liggen onder meer in supermarkten van Delhaize, Spar Retail, Colruyt, Carrefour, Lidl en Aldi.

Bekijk de complete lijst producten

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?