Veel recalls in eerste halfjaar

Het aantal recalls was in de eerste helft van 2016 opmerkelijk hoog. Niet alleen waren er veel waarschuwingen voor niet op de verpakking vermelde allergenen, ook het aantal incidenten met vreemd materiaal in voeding was groot. Bovendien was er in februari een reeks terughaalacties van met Listeria verontreinigde zalm.

Dat schrijft EVMI in het magazine van 13 september.

Het afgelopen jaar waren er meer dan twintig waarschuwingen voor producten met niet op de verpakking vermelde allergenen. In de eerste helft van dit jaar, werd dat aantal al gehaald. Zo waarschuwde Tony’s Chocolonely begin januari dat de melkchocoladerepen met hazelnoot sporen van pinda’s konden bevatten, wat niet op de wikkels vermeld stond. De recall van Albert Heijn van de koffiewafels van het AH-merk in januari, hing ook samen met kruisbesmetting. Op de verpakking stond een melkvrij-logo, maar de wafels werden geproduceerd in een omgeving waar ook melk werd verwerkt.

Verkeerd etiket

In andere gevallen stonden niet de juiste allergenen op verpakkingen vermeld omdat product en ingrediëntendeclaratie niet overeenkwamen; er was een verkeerd etiket op de verpakking geplakt, of in de verpakking was de verkeerde productvariant terechtgekomen. Zo was in februari op verpakkingen kip zoete ui van Hema het etiket van de asperge beenham salade geplakt en die bevat in tegenstelling tot het kipproduct geen tarwe en soja.

Listeria

Het aantal recalls vanwege ziekteverwekkende micro-organismen was in de periode begin januari tot eind juni beperkt, maar er was wel één grote affaire: gerookte vis verontreinigd met Listeria monocytogenes van de firma H. van Wijnen. Daarnaast werd Listeria, dat zich ook bij lage temperaturen kan vermenigvuldigen, aangetroffen in camembert, filet americain en een kebab sandwich met knoflooksaus.

Chemische verontreiniging

Bovendien was er in het eerste halfjaar van 2016 één geval van vermoedelijke chemische verontreiniging. YAM glutenvrij haalde in juni het desembrood van YAM uit de winkels omdat het in aanraking was gekomen met de nevel van een desinfectiemiddel.

Vreemd materiaal

Bij de fysische verontreiniging springt de omvangrijke recall van gevulde repen van Mars in het oog. De zoetwarenproducent haalde in februari producten terug van een groot aantal merken, naar aanleiding van een klacht van een consument in Duitsland. Die trof in zijn Snickers een rood stukje plastic aan.

Er waren meer incidenten met vreemd materiaal. Deen Supermarkten haalde eind februari Smikkelsalade terug vanwege mogelijke stukjes plastic en Jan Linders deed dat een week later met de snijworst om dezelfde reden. Ook in chocoladepaaseitjes van Jamin konden kleine stukjes plastic zitten. Oxfam Fair Trade maakte in maart bekend de Bio Nougatreep uit de handel te halen nadat er in een nougatreep een stukje ijzerdraad van anderhalve centimeter was gevonden. Ook in drie soorten rozijnen- en mueslibroden van Hoogvliet konden in mei metalen deeltjes zitten.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 
Lees ook
De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

Het op de markt brengen van nieuwe producten kost tijd en geld. En volgens veel producenten van voedingsmiddelen wordt er veel tijd besteedt aan validatietesten.

Dubbele lezing Normec op Food Technology 2021

Dubbele lezing Normec op Food Technology 2021

Niet één, maar twee keer betreden experts van Normec het podium tijdens Food Technology in de Brabanthallen. Op 1 december spreekt CEO van Normec QA België Kathleen Malfroy over Food Safety Culture in je bedrijf. Op 2 december aandacht voor listeriabeheersing door Aldo Evers.

Op zoek naar antwoorden

Op zoek naar antwoorden

Een producent van plantaardige gekoelde kant-en-klaar-producten nam eind 2019 contact op met Eurofins Food, Feed, Water Benelux. De producent vond een grote spreiding in analyseresultaten op het gebied van potentiële listeria-uitgroei in zijn product.