Reclamecode voor Voedingsmiddelen kan aangescherpt worden
De Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV) loopt ver achter op het kindermarketingbeleid van voedingsmiddelenfabrikanten en supermarkten. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding. Dat schrijft de Consumentenbond.
Slecht nieuws? Nee, overwegend goed nieuws. Heel wat bedrijven lopen voor op de RVV; de code kan dus scherper. Dat blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Profundo. De onderzoekers bekeken het kindermarketingbeleid van 58 voedingsmiddelenfabrikanten en supermarkten. Daaronder waren de top-10 grootste fabrikanten van frisdrank, chips, koekjes, ijs, chocolade en suikergoed en de top-5 supermarkten. Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven (32 van de 58) bleek met zijn kindermarketingbeleid vóór te lopen op de regelgeving van de RVV.
Natuurlijk waren er ook achterblijvers en bedrijven die niet mee wilden doen. De Consumentenbond zegt het zo: "Kettle Foods is positieve koploper qua beleid, op de voet gevolgd door Coca-Cola Nederland, Concorp, Katja Fassin, Mars en Nestlé. Zeven bedrijven lopen achter op de RVV. Negentien bedrijven, waaronder 8 van de 10 koekjesfabrikanten, wilden niet meedoen aan het onderzoek en zijn daarmee niet transparant in hun kindermarketingbeleid."
Omdat er nog veel meer te doen valt voor een kind beter eet, deed Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) alvast een voorstel om de RVV aan te scherpen:
K3 mag nog wel op de komkommer en niet op de KitKat. Kindermarketing alleen nog voor de Schijf van Vijf! pic.twitter.com/AW49qdK4JY
— Tjeerd de Groot (@TjeerdD66) 15 mei 2018
Bron: Foodlog
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Gamification: kinderen eten wat de superheld aanprijst
Bord-, kaart- en computerspelletjes helpen kinderen meer groente en fruit te eten, maar zetten hen ook aan tot het eten van meer ongezonde snacks, schrijft Futurity. Spelletjes worden steeds vaker ingezet als instrument bij voedingsinterventies voor kinderen. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen onderzochten of deze aanpak daadwerkelijk...
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers
Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.
Unilever formuleert nieuwe principes voor kindermarketing
Unilever heeft met een lijst principes hun nieuwe beleid rondom kindermarketing bekend gemaakt. Het bedrijf stopt geheel met advertenties gericht op kinderen onder de 12 jaar. Ook legt Unilever zichzelf strengere eisen op als het gaat om marketing op verpakkingen en in winkels. De vijftien principes die Unilever heeft geformuleerd betreffen zowel communicatie...