Reductie van suiker en zout maken verpakt voedsel weer vetter

diepvries

Voedselfabrikanten voegen minder zout, suiker en transvet toe in hun producten. Maar het gehalte verzadigde vetten stijgt. Rara, waar komen die vandaan?

Door Gerda Bassa - Foodlog

Amerikaanse fabrikanten doen hun best. Ze maken hun verpakte voedingsmiddelen gezonder. Ze voegen minder suiker en zout toe en hebben het transvet nagenoeg laten verdwijnen. Toch leveren die ingrepen niet het gewenste resultaat. Eten blijkt weer meer verzadigde vetten te bevatten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

De onderzoekers bekeken de samenstelling van duizenden nieuwe en aangepaste ontbijtgranen, yoghurts, snacks, snoepjes en gekoelde en diepvriesmaaltijden die tussen 2008 en 2012 op de Amerikaanse markt kwamen, en vergeleken die met de varianten die nu in de schappen staan. Het suikergehalte leek lager of gelijk gebleven in alle categorieën. Het zoutgehalte lag over de hele linie lager, behalve bij diepvriesmaaltijden. Ontbijtgranen, yoghurt, snacks en diepvriesmaaltijden bleken duidelijk meer verzadigd vet te bevatten dan voorheen.

Een verklaring is dat suiker en zout zulke kritische componenten van verpakt voedsel zijn dat ze bij verlaging onvermijdelijk vervangen moeten worden door meer vet. Andere verklaringen zijn dat transvet door de levensmiddelenindustrie is vervangen door verzadigd vet en dat de populariteit van volvette producten zoals boter en volle yoghurt is toegenomen.

Oplossingen voor het gezonder maken van verpakt voedsel kunnen beter worden gezocht in het aanpakken van de complete receptuur dan het vervangen van het ene ingrediënt voor het andere, schrijft The Washington Post.

Lees ook
Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.

Foodwatch: te veel zout in voeding

Foodwatch: te veel zout in voeding

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.