RePETitive Packaging maakt compleet recyclebare drinkverpakking

Plastic soep afval

Veel drinkpakjes en de zakjes van bijvoorbeeld Capri Sun zijn, door het laagje aluminium aan de binnenkant, slecht te recyclen. Het consortium RePETitive Packaging is bezig met de realisatie van een nieuw soort drinkverpakking. De herbruikbare pouch bestaat uit alleen PET, en is dus makkelijk te recyclen.

Onder de naam RePETitive Packaging heeft Searious Business met verschillende partners een volledig recyclebare verpakking voor drankjes ontworpen. De nieuwe verpakking is een pouch die is gemaakt van monomateriaal PET. Daarnaast heeft de verpakking geen draaidop, maar een geïntegreerd rietje. Doordat de pouch gemaakt is van één type materiaal is de verpakking meerdere keren te recyclen.

De nieuwe drinkverpakking wordt nu getest in productiefaciliteiten. Samen met studenten van verschillende universiteiten en afvalverzamelaar en -verwerker Suez wordt gekeken naar de beste recyclingroute voor deze nieuwe verpakking. Als uit het onderzoek blijkt dat de verpakking zowel duurzaam als economisch rendabel is, zal deze waarschijnlijk de bestaande verpakkingen gaan vervangen.

Voedingsindustrie in de plastic soep

De voedingsmiddelenindustrie heeft een groot aandeel in de plastic soep. Een van de grootste problemen is dat veel drinkverpakkingen uit meerdere materialen bestaan. De verpakkingen zijn vaak opgebouwd uit laagjes van papier, aluminium en verschillende vormen van plastic. Omdat die laagjes heel moeilijk te scheiden zijn, worden dit soort verpakkingen nauwelijks gerecycled: slechts één tot drie procent van al dit soort drinkverpakkingen wordt gerecycled, de rest wordt verbrand of gestort.

Producenten zijn al enthousiast over de nieuwe PET-verpakking: onder andere Arla Foods, Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo steunen het initiatief.

Lees ook
15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023

15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023

Over twee jaar moet je 15 cent statiegeld betalen bij aankoop van een blikje bier of frisdrank. De maatregel gaat per 31 december 2022 in, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

FrieslandCampina gaat voor 100% rPET

FrieslandCampina gaat voor 100% rPET

Binnenkort bestaan alle PET-flessen die FrieslandCampina maakt uit volledig gerecycled materiaal (rPET). Daarnaast krijgt het etiket een door de Research & Development-afdeling ontwikkelde 'ritssluiting', zodat je deze eenvoudiger kan verwijderen.

EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 5 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen.