RePETitive Packaging maakt compleet recyclebare drinkverpakking

Plastic soep afval

Veel drinkpakjes en de zakjes van bijvoorbeeld Capri Sun zijn, door het laagje aluminium aan de binnenkant, slecht te recyclen. Het consortium RePETitive Packaging is bezig met de realisatie van een nieuw soort drinkverpakking. De herbruikbare pouch bestaat uit alleen PET, en is dus makkelijk te recyclen.

Onder de naam RePETitive Packaging heeft Searious Business met verschillende partners een volledig recyclebare verpakking voor drankjes ontworpen. De nieuwe verpakking is een pouch die is gemaakt van monomateriaal PET. Daarnaast heeft de verpakking geen draaidop, maar een geïntegreerd rietje. Doordat de pouch gemaakt is van één type materiaal is de verpakking meerdere keren te recyclen.

De nieuwe drinkverpakking wordt nu getest in productiefaciliteiten. Samen met studenten van verschillende universiteiten en afvalverzamelaar en -verwerker Suez wordt gekeken naar de beste recyclingroute voor deze nieuwe verpakking. Als uit het onderzoek blijkt dat de verpakking zowel duurzaam als economisch rendabel is, zal deze waarschijnlijk de bestaande verpakkingen gaan vervangen.

Voedingsindustrie in de plastic soep

De voedingsmiddelenindustrie heeft een groot aandeel in de plastic soep. Een van de grootste problemen is dat veel drinkverpakkingen uit meerdere materialen bestaan. De verpakkingen zijn vaak opgebouwd uit laagjes van papier, aluminium en verschillende vormen van plastic. Omdat die laagjes heel moeilijk te scheiden zijn, worden dit soort verpakkingen nauwelijks gerecycled: slechts één tot drie procent van al dit soort drinkverpakkingen wordt gerecycled, de rest wordt verbrand of gestort.

Producenten zijn al enthousiast over de nieuwe PET-verpakking: onder andere Arla Foods, Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo steunen het initiatief.

Lees ook
Searious Business en Moonen Packaging starten duurzame samenwerking

Searious Business en Moonen Packaging starten duurzame samenwerking

Searious Business en Moonen Packaging zijn een samenwerking gestart. Het doel is om in 2030 honderd procent van de verpakkingen van gerecyclede of hernieuwbare grondstoffen te maken. Samen met de klanten van Moonen Packaging worden verpakkingen stap voor stap verduurzaamd. Searious Business speelt daarbij een belangrijke rol.

KIDV zoekt kansen voor (vervuild) kunststofrecyclaat

KIDV zoekt kansen voor (vervuild) kunststofrecyclaat

Een van de grote vraagstukken bij het realiseren van een circulaire verpakkingsketen is het gebruik van recyclaat. Recyclaat uit huishoudelijk plastic afval is nog steeds van lage kwaliteit en daar een commerciële markt voor vinden blijft een uitdaging. Toch zijn er volop kansen, zo blijkt uit een aantal pilots die het Kennisinstituut Duurzaam...

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

Lees de EVMI Verpakkingsspecial nu online

De jaarlijkse Verpakkingsspecial van EVMI is nu ook online te lezen, in de vorm van een gloednieuw digitaal magazine. In de toekomst zullen ook reguliere edities van EVMI zo'n digitale uitgave krijgen. In deze editie van de Verpakkingsspecial: De stand van zaken rondom recycling: 'Verpakkingen zijn nog verre van circulair'. De voor- en nadelen...