RePETitive Packaging maakt compleet recyclebare drinkverpakking

Plastic soep afval

Veel drinkpakjes en de zakjes van bijvoorbeeld Capri Sun zijn, door het laagje aluminium aan de binnenkant, slecht te recyclen. Het consortium RePETitive Packaging is bezig met de realisatie van een nieuw soort drinkverpakking. De herbruikbare pouch bestaat uit alleen PET, en is dus makkelijk te recyclen.

Onder de naam RePETitive Packaging heeft Searious Business met verschillende partners een volledig recyclebare verpakking voor drankjes ontworpen. De nieuwe verpakking is een pouch die is gemaakt van monomateriaal PET. Daarnaast heeft de verpakking geen draaidop, maar een geïntegreerd rietje. Doordat de pouch gemaakt is van één type materiaal is de verpakking meerdere keren te recyclen.

De nieuwe drinkverpakking wordt nu getest in productiefaciliteiten. Samen met studenten van verschillende universiteiten en afvalverzamelaar en -verwerker Suez wordt gekeken naar de beste recyclingroute voor deze nieuwe verpakking. Als uit het onderzoek blijkt dat de verpakking zowel duurzaam als economisch rendabel is, zal deze waarschijnlijk de bestaande verpakkingen gaan vervangen.

Voedingsindustrie in de plastic soep

De voedingsmiddelenindustrie heeft een groot aandeel in de plastic soep. Een van de grootste problemen is dat veel drinkverpakkingen uit meerdere materialen bestaan. De verpakkingen zijn vaak opgebouwd uit laagjes van papier, aluminium en verschillende vormen van plastic. Omdat die laagjes heel moeilijk te scheiden zijn, worden dit soort verpakkingen nauwelijks gerecycled: slechts één tot drie procent van al dit soort drinkverpakkingen wordt gerecycled, de rest wordt verbrand of gestort.

Producenten zijn al enthousiast over de nieuwe PET-verpakking: onder andere Arla Foods, Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo steunen het initiatief.

Lees ook
Unilever stopt Solero’s in multipack zonder losse plastic wrapper

Unilever stopt Solero’s in multipack zonder losse plastic wrapper

In navolging van de Magnum pints van gerecycled plastic, komt Unilever nu met een volgend plastic-besparend product: de Solero ijsjes in het multipack zijn niet meer per stuk in plastic verpakt, maar zo uit de kartonnen verpakking te gebruiken. Dat schrijft Unilever in een persbericht.

Magnum lanceert ijsverpakkingen van gerecycled plastic

Magnum lanceert ijsverpakkingen van gerecycled plastic

Magnum lanceerde gister zijn eerste ijs-pints gemaakt van gerecyclede plastic verpakkingen. De ijsgigant is hiermee de eerste in de ijs-industrie die gebruik maakt van recyclebaar plastic.

Start-up maakt bioplastic van zaagsel

Start-up maakt bioplastic van zaagsel

Plastic verpakkingen en hun ecologische footprint blijven een hot topic. Als het aan Origin Materials ligt, zullen we in de toekomst onze frisdrank drinken uit CO2-negatieve plastic flessen gemaakt van zaagsel Het alternatief voor plastic dat Origin Materials heeft ontwikkeld, is een fles gemaakt van het houtafval van zagerijen. Het...