Weinig residuen bestrijdingsmiddelen in Europese voeding

efsa315

Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) zitten er weinig residuen van bestrijdingsmiddelen in de Europese voeding. Dit blijkt uit het laatste rapport van deze Europese voedselautoriteit. Meer dan 97 procent van het voedsel in de Europese Unie in 2015 valt binnen de wettelijk normen. Iets meer dan 53 procent is helemaal vrij van kwantificeerbare residuen. De cijfers komen overeen met het onderzoek in 2014.

84.341 monsters

EFSA onderzocht in totaal 84.341 monsters op de aanwezigheid van 774 bestrijdingsmiddelen. Van de monsters was 69,3 procent afkomstig uit de EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen. 25,8 procent van de monsters was ingevoerd uit derde landen. Bij de overige monsters was de herkomst onbekend.

97,2 procent binnen de wettelijke normen

Van alle monsters viel 97,2 procent binnen de wettelijke normen voor residuen op producten. Van dit percentage was 53,3 procent volledig vrij van kwantificeerbare residuen en 43,9 procent bevatte residuen binnen de wettelijke grenzen. Van de monsters uit niet-EU-landen voldeed 5,6 procent niet aan de Europese normen. Dit is een daling ten opzichte van 2014. Toen was dit nog 6,5 procent. 1,7 procent van de monsters van producten uit de EU en de EER-landen overschreed de wettelijke grenzen. In 2014 was dit nog in 1,6 procent van de monsters.

Levensmiddelen voor zuigelingen

96,5 procent van de levensmiddelen voor zuigelingen en jonge kinderen was vrij van residuen of viel binnen de Europese norm. Voor biologische voeding was 99,3 procent.

Lees ook:

 
Lees ook
ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

Groene gewasbescherming werkt, maar het is lastig te meten

Groene gewasbescherming werkt, maar het is lastig te meten

Joost Kos is Head of Research and Development Flowers bij veredelaar Syngenta Seeds. Vorig jaar kondigde de zaadveredelaar en landbouwchemiereus Syngenta aan het roer om te gooien. Het bedrijf investeert $2 miljard dollar om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Daarmee wil het jaarlijks tenminste twee technologische doorbraken op de markt...