Weinig residuen bestrijdingsmiddelen in Europese voeding

Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) zitten er weinig residuen van bestrijdingsmiddelen in de Europese voeding. Dit blijkt uit het laatste rapport van deze Europese voedselautoriteit. Meer dan 97 procent van het voedsel in de Europese Unie in 2015 valt binnen de wettelijk normen. Iets meer dan 53 procent is helemaal vrij van kwantificeerbare residuen. De cijfers komen overeen met het onderzoek in 2014.

84.341 monsters

EFSA onderzocht in totaal 84.341 monsters op de aanwezigheid van 774 bestrijdingsmiddelen. Van de monsters was 69,3 procent afkomstig uit de EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen. 25,8 procent van de monsters was ingevoerd uit derde landen. Bij de overige monsters was de herkomst onbekend.

97,2 procent binnen de wettelijke normen

Van alle monsters viel 97,2 procent binnen de wettelijke normen voor residuen op producten. Van dit percentage was 53,3 procent volledig vrij van kwantificeerbare residuen en 43,9 procent bevatte residuen binnen de wettelijke grenzen. Van de monsters uit niet-EU-landen voldeed 5,6 procent niet aan de Europese normen. Dit is een daling ten opzichte van 2014. Toen was dit nog 6,5 procent. 1,7 procent van de monsters van producten uit de EU en de EER-landen overschreed de wettelijke grenzen. In 2014 was dit nog in 1,6 procent van de monsters.

Levensmiddelen voor zuigelingen

96,5 procent van de levensmiddelen voor zuigelingen en jonge kinderen was vrij van residuen of viel binnen de Europese norm. Voor biologische voeding was 99,3 procent.

Lees ook:

 
Lees ook
Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken besteden te weinig aandacht aan vissenwelzijn. Dat stelt de Dierenbescherming in een persbericht. Eerder nomineerde Wakker Dier keurmerken MSC en ASC al voor de Liegebeest van het jaar-verkiezing. MSC reageert met: "MSC zet zich in voor de strijd tegen overbevissing en voor bescherming...

LCA nadelig voor biologische teelt

LCA nadelig voor biologische teelt

De Life Cycle-analyse (LCA) is inmiddels een beproefde methode om de milieu-impact van producten meetbaar te maken. De methode is in eerste instantie ontwikkeld om de impact van industriële producten te meten, maar wordt ook toegepast op de productie en verwerking  van voedsel en verpakkingen. De manier waarop die analyses de ecologische voetafdruk...

NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek lanceert een ‘call for proposals’ rondom aquatische voedselproductie. Het instituut zoekt naar oplossingen voor duurzame voedselproductie en medegebruik op de Noordzee en in estuaria.