Resistente GMO-bacterie mogelijk in voedselketen beland

feed-2615928_1280

Een met een genetisch gemodificeerde bacterie besmet veevoersupplement uit China zou - via een Nederlandse importeur - in 20 Europese landen terecht gekomen zijn. De Belgische voedselautoriteiten kwamen de zaak op het spoor. Wat de mogelijke gezondheidsrisico's zijn voor dier en mens, is onbekend.

Cécile Janssen - Foodlog

In oktober waarschuwden de Belgische autoriteiten via het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) dat zij een niet-toegelaten genetisch gemodificeerde bacterie (Bacillus subtilis KCCM-10445) hadden aangetroffen in een diervoersupplement. Het gaat om vitamine B2, riboflavine.

Fermentatie

Vroeger werd deze in diervoer essentiële vitamine chemisch geproduceerd, maar tegenwoordig gaat dat met fermentatie door speciaal aangepaste micro-organismen, zoals de Bacillus subtilisKCCM-10445. Van deze bacterievariant is bekend dat deze resistent is tegen een viertal antibiotica.

Fermenteren door genetisch gemodificeerde micro-organismen is legaal, als er in het eindproduct maar geen sporen van de genetische wijziging terug te vinden zijn en zolang de betreffende bacterie buiten het productieproces niet kan overleven. Volgens de Belgische autoriteiten was aan beide voorwaarden niet voldaan; vandaar de melding in RASFF.

1,6 miljoen ton veevoer

De besmette riboflavine is (deels) getraceerd naar Trouw Nutrition, de diervoedertak van Nutreco, die het supplement uit China haalde. Volgens de Franse krant Le Monde zou tussen april en juni van dit jaar 8 ton vitamine B2 geïmporteerd zijn en in Polen, Italië en Nederland terecht zijn gekomen. Genoeg om in potentie een hoeveelheid van 1,6 miljoen ton veevoer voor varkens en runderen te besmetten en via die weg in de voedselketen terecht te komen, schrijft Spiegel Online. In RASFF zijn 20 landen betrokken, waaronder Duitsland, Noorwegen, Rusland, Finland, IJsland en Frankrijk.

Inmiddels zouden grote hoeveelheden mogelijk besmet diervoer teruggehaald zijn, meldt een woordvoerder van de Europese Commissie in FeedNavigator. De zaak staat in december op de agenda van de betreffende EC-commissie. Trouw Nutrition benadrukt samen te werken met de autoriteiten en de voortgang continu te bewaken.

Gezondheidsrisico onbekend

De Europese voedingsautoriteit EFSA verbood begin dit jaar (sporen van) zowel de bacterie KCCM-10445 als het bacterie-DNA in voedingsingrediënten, om te voorkomen dat levende cellen of DNA zich verspreiden en het risico op antibioticaresistentie vergroten. Hoe groot het risico is, blijft onduidelijk. Dieren scheiden het merendeel van de bacteriën weer uit; in de buitenwereld zouden die niet levensvatbaar mogen zijn. Nu dat toch het geval blijkt, weet niemand wat dat betekent voor de gezondheid van dier én mens.

Lees ook
Gen-soja tegen diarree

Gen-soja tegen diarree

In Gent zijn sojaplanten dusdanig gemodificeerd dat ze antilichamen aanmaken in hun bonen. Het resulterende sojameel verkleint de kans op darminfecties bij biggen, valt te lezen in Nature Biotechnology. Het wordt in de eerste plaats gebracht als alternatief voor excessief antibioticagebruik in de varkenshouderij. Maar met dezelfde techniek...

Gemodificeerde bacterie vecht tegen landbouwschimmels

Gemodificeerde bacterie vecht tegen landbouwschimmels

Een gemodificeerde vorm van de Burkholderia bacterie zou een veilig alternatief kunnen zijn voor chemische pesticiden. Dat schrijft The Independent naar aanleiding van een nieuw onderzoek van Cardiff University. De bacterie werd al in de jaren ’80 en ‘90 gebruikt als gewasbeschermingsmiddel. De bacterie zou...

Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Groenteverwerkende bedrijven kunnen hun reststromen binnenkort omzetten in een mobiele installatie van Grassa! die naast de fabriek staat geparkeerd. Nu raffineert die installatie nog vooral gras tot eiwitten, mineralen en vezels; producten voor diervoeding en veevoeder. Vanaf volgend jaar kunnen ook groenteresten worden verwerkt tot gezonde componenten...