Ribeye van kweekvlees uit de printer

Ribeye_pixabay

Foto: Reinhard Thrainer, Pixabay

Aleph farms zet samen met Technion een nieuwe stap in de ontwikkeling van kweekvlees, een alternatief voor slachtvlees. De twee partijen combineerden kweekvlees met 3D-bioprinttechnologie en produceerden een ribeye steak.

In 2013 presenteerde onderzoeker Mark Post de eerste kweekhamburger. Singapore liet eind 2020 als eerste land kweekvlees toe in de vorm van kweekkipnuggets. Deze producten bestaan voornamelijk uit spiervezels. De ribeye van kweekvleesproducent Aleph farms en Technion, het Israëlisch instituut voor technologie, is anders. Volgens de makers heeft de steak dezelfde textuur als een gewone ribeye.

Met de 3D-bioprinttechnologie printen de onderzoekers levende cellen. Deze worden vervolgens geïncubeerd om te kunnen groeien en differentiëren waardoor de ribeye de textuur en kwaliteit van een echte steak krijgt. Het spierweefsel en vet komen volgens de makers overeen met een ribeye afkomstig van een geslacht dier.

Didier Toubia, oprichter en CEO van Aleph Farms, noemt de nieuwe technologie een doorbraak. Volgens hem kunnen hiermee verschillende soorten vlees geproduceerd worden.

In het aankomende nummer van Vlees+ besteden we ook aandacht aan kweekvlees. Namelijk in het artikel Kweekvlees: diervriendelijk maar nog niet milieuvriendelijk. Vlees+ 1-2021 verschijnt 19 februari en het artikel staat dan ook online. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Bron: Aleph Farms en Technion

Lees ook
Kweekvlees  binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees zou in de komende twee jaar in de handel verkrijgbaar kunnen zijn, stelt Mark Post, oprichter van Mosa Meat, tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Het is Europa's eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees.

Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 4 op de 10 (42%) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 47%. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen. Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57% kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52% denkt dat kweekvlees beter is voor het milieu. Prijs 39%...

MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

De vleesproductie levert een grote bijdrage aan de klimaatverandering. Er moet dus iets gebeuren. Dit vindt het bedrijf MOSA Meat in Maastricht ook. CEO Peter Verstrate vertelt meer over het realiseren van het ‘kweekvlees’. Slechte invloed Vlees heeft niet alleen een slechte invloed op de klimaatverandering, ook vergroten we met het consumeren van veel vlees het risico op antibiotica-resistentie en zoönoses, de overdracht van ziekten van dieren naar de mens. Omdat de wereldbevolking groeit en mensen gemiddeld rijker worden, zal er - als er niks verandert - nog meer vlees geconsumeerd...