Ribeye van kweekvlees uit de printer

Ribeye_pixabay

Foto: Reinhard Thrainer, Pixabay

Aleph farms zet samen met Technion een nieuwe stap in de ontwikkeling van kweekvlees, een alternatief voor slachtvlees. De twee partijen combineerden kweekvlees met 3D-bioprinttechnologie en produceerden een ribeye steak.

In 2013 presenteerde onderzoeker Mark Post de eerste kweekhamburger. Singapore liet eind 2020 als eerste land kweekvlees toe in de vorm van kweekkipnuggets. Deze producten bestaan voornamelijk uit spiervezels. De ribeye van kweekvleesproducent Aleph farms en Technion, het Israëlisch instituut voor technologie, is anders. Volgens de makers heeft de steak dezelfde textuur als een gewone ribeye.

Met de 3D-bioprinttechnologie printen de onderzoekers levende cellen. Deze worden vervolgens geïncubeerd om te kunnen groeien en differentiëren waardoor de ribeye de textuur en kwaliteit van een echte steak krijgt. Het spierweefsel en vet komen volgens de makers overeen met een ribeye afkomstig van een geslacht dier.

Didier Toubia, oprichter en CEO van Aleph Farms, noemt de nieuwe technologie een doorbraak. Volgens hem kunnen hiermee verschillende soorten vlees geproduceerd worden.

In het aankomende nummer van Vlees+ besteden we ook aandacht aan kweekvlees. Namelijk in het artikel Kweekvlees: diervriendelijk maar nog niet milieuvriendelijk. Vlees+ 1-2021 verschijnt 19 februari en het artikel staat dan ook online. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Bron: Aleph Farms en Technion

Lees ook

De haken en ogen van kweekvlees

Paul Riteco van restaurant D’Swarte Walvis in Zaandam was van plan om dit jaar voor nieuwsgierigen bij wijze van experiment eendenkweekvlees van de Amerikaanse startup Just op het menu te zetten. Daar stak de NVWA een stokje voor: het vlees moest verzegeld in de vriescel blijven. Een anticlimax, een kleine vijf jaar na de lancering van de eerste hamburger van kweekvlees in Londen. Niemand kan de enorme potentie van kweekvlees ontkennen. Er is de laatste jaren veel geld voor onderzoek beschikbaar gekomen, wat ertoe heeft geleid dat er grote stappen zijn gezet na Posts experimentele hamburger uit...

In 2021 wil Mosa Meat kweekvlees op Nederlandse markt brengen

Het Nederlandse bedrijf Mosa Meat wil in 2021 kweekvlees op de markt brengen. Via fundraising heeft het bedrijf hiervoor 7.5 miljoen euro opgehaald. De Europese voedselautoriteit EFSA moet eerst nog goedkeuring verlenen aan het kweekvlees voordat het op de markt kan worden gebracht. Kweekvlees Professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, was een van de oprichters van Mosa Meat. Hij creëerde in 2013 de eerste in een laboratorium gekweekte hamburger. Sindsdien is hij bezig geweest om de kwaliteit van het kweekvlees te verbeteren. Peter Verstrate, topman...

Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden

Steeds meer bedrijven willen kweekvlees op de markt brengen. Het Amerikaanse bedrijf Just wilde hun kweekvlees in een Nederlands restaurant laten proeven maar krijgt hiervoor geen toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voorlopig is kweekvlees in Nederland alleen in het museum te bekijken. NEMO Science Museum in Amsterdam nam het eerste commercieel verkochte kweekvleesworstje ter wereld op in de collectie. Kweekvlees Voor het worstje is één cel van een eend gebruikt. Deze eend loopt nu nog steeds levend rond. Het worstje werd 22 mei in het museum gepresenteerd tijdens...