Richtlijnen Goede Voeding: van twee naar één keer vis

Wetenschappelijk onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat het eten van vis het risico op fatale coronaire hartziekten verlaagt. De maximale gezondheidswinst wordt echter al met één portie vis per week bereikt. De aanbeveling twee keer per week vis te eten staat daarom niet meer in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding.

In de richtlijnen van 2006 werd nog tweemaal vis in de week aanbevolen, waarvan één keer vette vis. “Sindsdien is meer cohortonderzoek beschikbaar gekomen, waaruit blijkt dat de verlaging van het risico op fatale coronaire hartziekten bij één portie vis per week even groot is als bij hogere consumptieniveaus", aldus de Gezondheidsraad.

De nieuwe richtlijn gaat dus uit van het risico op fatale coronaire hartziekten. "Voor een effect op niet-fatale coronaire hartziekten zijn hele hoge consumptieniveaus nodig die in Nederland niet voorkomen", zo staat in de richtlijnen te lezen.

Vette vis

In het nieuwe advies wordt de voorkeur gegeven aan vette vis, vanwege de lange-keten onverzadigde vetzuren. Bij een consumptieniveau van één portie per week, waarbij wordt gevarieerd in vissoorten, zijn er geen gezondheidsrisico’s in verband met mogelijke ophoping van giftige stoffen in vis.

Hartpatiënten

De specifieke doelgroep hartpatiënten heeft wél baat bij twee porties vis per week. Dat heeft een beschermend effect tegen fatale coronaire hartziekten.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Visprijzen bereiken recordhoogte

Visprijzen bereiken recordhoogte

In de zomer van 2022 stegen de visprijzen naar een recordhoogte. Zo lag de prijs van tong 43 procent hoger dan het voorgaande jaar. Een belangrijke oorzaak zijn de hoge brandstofprijzen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Visconsumptie Nederlanders wederom licht gestegen

Visconsumptie Nederlanders wederom licht gestegen

Afgelopen jaar is de Nederlandse consument weer meer vis gaan eten. In de periode 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 groeide de visconsumptie van 9,3 naar 9,5 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van het Nederlands Visbureau.

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.