Rikilt onderzoekt verschil bio-regulier

10 januari 2012

WAGENINGEN - Rikilt zoekt de komende 3 jaar een unieke chemische vingerafdruk in biologische voeding. De methoden moeten producten ontmaskeren die ten onrechte als biologisch worden verkocht.

Het onderzoek vindt plaats binnen het EU-project AuthenticFood dat onlangs gestart is.

Analysemethoden
In AuthenticFood testen wetenschappers analysemethoden op hun vermogen om authentieke biologische plantproducten te onderscheiden van reguliere varianten. Deze worden vervolgens doorontwikkeld.

Zo moeten klanten van biologisch producten er in de toekomst op kunnen vertrouwen dat het aanbod aan biologische producten ook écht biologisch is.

Fraude
Het marktaandeel van biologische producten is de afgelopen 10 jaar voortdurend gestegen. De prijs van biologische plantaardige producten is doorgaans hoger dan die van gangbare producten. Fraude en onjuiste etikettering is daarbij een groeiend en soms grootschalig probleem.

Daarom is er dringend behoefte aan de ontwikkeling en validatie van analysemethoden waarmee onderscheid kan worden gemaakt tussen biologische en gangbare voedingsproducten.

Eerder in bio-eieren
Rikilt, onderdeel van Wageningen UR, gaf in maart 2011 nog aan een methode te hebben ontwikkeld om de identiteit van biologische eieren met behulp van analytische technieken te verifiëren.

De achterliggende techniek is ook goed bruikbaar bij andere producten, zoals biologische melk, biologische ham, BOB (beschermde oorsprongsbenaming) kaas, en de geografische herkomst van boter en olijfolie.

16 partners
Rikilt gaat nu dergelijke methoden evalueren samen met 16 partners uit 11 Europese landen.

Dit zijn agronomen, voedingswetenschappers, analytische chemici en inspectie- en certificeringinstanties, met ervaring in voedselauthenticatie en biologische landbouw.

AuthenticFood wordt financieel ondersteund door de CORE Organic II-financieringsinstellingen die partner van het FP7 ERA-NET-project zijn. Vanuit Nederland neemt Rikilt deel aan het project met financiering vanuit het ministerie van EL&I.

Lees ook:
'Bioboerderij' misleidt consument (6 januari 2012)

Fraude met biologische producten (8 december 2011)

Aanbod fairtrade en biologisch groeit (4 november 2011)

Verschil biologisch en regulier ei is meetbaar (24 maart 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over biologisch

Altijd op de hoogte blijven?