Rikilt versterkt NVWA-lab met extra capaciteit en ‘innovatieve en sterke kennisbasis’

EVMI_Fusie Rikilit en NVWA_Laboratorium

Al 8 jaar is er sprake van een fusie van Rikilt, het Wageningse instituut voor voedselveiligheid, en het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). In september krijgt die fusie eindelijk zijn beslag, huizen de 128 NVWA-medewerkers in bij de 200 Rikilt-medewerkers én krijgt het nieuwe instituut een - dan bekend te maken - nieuwe naam. Als de onderhandelingen met de vakbonden en de ondernemingsraad tenminste goed verlopen. Door een cao-conflict tussen de bonden en de Rijksoverheid liggen alle decentrale overleggen momenteel stil.

"Door aanhoudende fusies en bezuinigingen is het huidige NVWA-laboratorium op dit moment vooral gericht op monsteranalyses en niet in staat om innovatieve analysemethoden te benutten. Daarnaast heeft NVWA-lab onvoldoende capaciteit om flexibel in te kunnen spelen op incidenten en crises. Rikilt, dat wettelijke onderzoekstaken uitvoert voor de overheid, heeft nog wel een sterke kennisbasis. Daarom vullen de labs elkaar goed aan", schrijft Resource.

Bron: Foodlog

Lees ook
NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

Begin augustus liepen de temperaturen weer hoog op. Sinds juni 2020 is er een wettelijk transportverbod voor dieren als het 35 graden of warmer is. Deze zomer trad dit verbod in werking. NEPLUVI laat in een persbericht weten tevreden terug te kijken op deze warme periode.

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

Een nieuwe beleidsregel stelt de NVWA in staat om inspectieresultaten veel sneller dan voorheen openbaar te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor visafslagen.

Slagerij Kaldenberg gaat natuurvlees testen op dioxines

Slagerij Kaldenberg gaat natuurvlees testen op dioxines

Beeld: Henk Riswick Slagerij Kaldenberg, die natuurvlees verkoopt aan de Sligro, gaat met spoed vlees testen op dioxines. Dat meldt De Gelderlander. De NVWA doet al onderzoek naar de bron van dioxines van runderen die langs de grote rivieren grazen. Voorschriften Eerder deze week berichtte De Gelderlander dat de NVWA grootschalig onderzoek doet...