RIKILT in Wageningen fuseert met NVWA-lab

wageningen food safety research

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research.

Het lab van de NVWA zit al geruime tijd in hetzelfde gebouw als het RIKILT, dat op opdracht analyses uitvoert op het gebied van voedselveiligheid. Samenwerking tussen de twee organisaties is dus niet ongekend. Volgens een kamerbrief die over de fusie is verstuurd, is de fusie noodzakelijk omdat het NVWA-lab in zijn huidige omvang moeilijk kan innoveren en niet de capaciteit heeft om voldoende inzetbaar te zijn bij grote incidenten en crises.

Voor de overheid

Door de fusie wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. De belangrijkste opdrachtgever van Wageningen Food Safety Research wordt de overheid en met name de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de ministeries van LNV en VWS. WFSR zal de overheid ondersteunen bij incidenten rondom voedselveiligheid en milieu. Daarnaast zal de organisatie gaan functioneren als nationaal en Europees referentielaboratorium.

Lees ook
Fully documented Fisheries telt vis aan boord

Fully documented Fisheries telt vis aan boord

Vanwege de Europese aanlandplicht mogen Vissers gevangen vis niet meer over boord gooien, maar moeten deze meenemen naar de haven en registreren. Onderzoekers van Wageningen University & Resource hebben een oplossing bedacht waarbij de vis aan boord geteld kan worden. Ir. Angelo Mencarelli gaf hierover tijdens Food Technology een lezing: Fully Documented...

Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics

Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics

Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research. Het gaat om 15 tot 20 procent van de totale bananenproductie in Colombia.

‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

Hoe kan slimme technologie bijdragen aan gezonder eten? In het Wageningse voedingslab zijn ze dat aan het onderzoeken. Met behulp van sensoren, scanners, speciale camera’s en Artificiële Intelligentie (AI) wordt data verzameld over wat en hoe men eet.