RIKILT in Wageningen fuseert met NVWA-lab

wageningen food safety research

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research.

Het lab van de NVWA zit al geruime tijd in hetzelfde gebouw als het RIKILT, dat op opdracht analyses uitvoert op het gebied van voedselveiligheid. Samenwerking tussen de twee organisaties is dus niet ongekend. Volgens een kamerbrief die over de fusie is verstuurd, is de fusie noodzakelijk omdat het NVWA-lab in zijn huidige omvang moeilijk kan innoveren en niet de capaciteit heeft om voldoende inzetbaar te zijn bij grote incidenten en crises.

Voor de overheid

Door de fusie wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. De belangrijkste opdrachtgever van Wageningen Food Safety Research wordt de overheid en met name de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de ministeries van LNV en VWS. WFSR zal de overheid ondersteunen bij incidenten rondom voedselveiligheid en milieu. Daarnaast zal de organisatie gaan functioneren als nationaal en Europees referentielaboratorium.

Lees ook
NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese Warenwet.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.