Rival Foods en LIVEKINDLY ontwikkelen plantaardige kip

rival foods

De perfecte plantaardige whole-cut kip produceren, zodat de consument gemakkelijker een duurzame keuze kan maken, zonder in te leveren op kwaliteit. Dat is het doel van de nieuwe samenwerking tussen Rival Foods en LIVEKINDLY Collective.

De twee organisaties brengen hun complementaire kennis en middelen bij elkaar, wat moet resulteren in een nieuw model voor versnelde productinnovatie, aldus het persbericht.

Rival Foods, een spin-off van Wageningen University & Research, ontwikkelde een nieuw, innovatief productieproces waarmee de start-up naar eigen zeggen de traditionele vleeservaring voor de consument kan evenaren. Als eerste ter wereld transformeerden ze plantaardige ingrediënten tot grote "hele spier"-achtige producten, wat resulteerde in een vleesvervanger van hoge kwaliteit met een rijke, vezelige structuur. Mede-oprichter Birgit Dekkers: “Door middel van een innovatief proces kunnen grote stukken plantaardige hele-spier producten gecreëerd worden, zogenaamde ‘whole-cuts’, die dezelfde sappigheid en vezelige structuur
bevatten die je op dit moment alleen in vlees terugvindt."

Het plantaardige platform van LIVEKINDLY is zo ingericht dat bedrijven snel kunnen opschalen. “Door het innovatiemodel van Rival Foods, zijn we nu in staat om een nieuwe generatie van innovatieve, smakelijke, en voedzame plantaardige producten te ontwikkelen die voldoen aan de wereldwijd groeiende vraag naar deze duurzame voedingscategorie", zegt Kees Kruythoff, CEO en Voorzitter van LIVEKINDLY Collective in het persbericht.  

Over LIVEKINDLY Collective

LIVEKINDLY Collective wil de transitie van dierlijke producten naar plantaardige alternatieven voor de consument makkelijker maken, met als doel om plantaardig consumeren een waardig onderdeel te maken van ieders eetpatroon. De organisatie werd in maart 2020 opgericht en heeft diverse heritage- en startup-voedingsmerken onder zijn hoede, zoals The Fry Family Food Co., Oumph!, LikeMeat. en sinds afgelopen januari ook No Meat. De partij helpt de merken bij de distributie van de producten en wil de beschikbaarheid ervan vergroten. LIVEKINDLY krijgt daarbij steun van diverse entrepeneurs, investeerders en wereldleiders en werkt samen met zaadtelers, producenten en distributeurs. Naar eigen zeggen is het de enige partij in de plantaardige voedingssector die de hele waardeketen van productie bezit. 

Lees ook
Landbouwdebat op 24 februari live te volgen

Landbouwdebat op 24 februari live te volgen

Woensdag 24 februari vindt het nationale verkiezingsdebat plaats over de politieke toekomst van de Nederlandse landbouw, in relatie met natuur, de uitdagingen van de klimaatcrisis en de rol van voeding op de gezondheid.

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan het Europese onderzoeksproject mEATquality coördineren. Het project onderzoekt het verband tussen dierenwelzijn en vleeskwaliteit.

Van dierlijk naar plantaardig

Van dierlijk naar plantaardig

De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten is een van de belangrijkste items binnen de food innovatie. Met een groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering is ons huidige dieet weinig toekomstbestendig. We moeten minder dierlijk eiwit consumeren. De uitdaging is om consumenten zover te krijgen dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief. Verschillende...