Rivierkreeft: exoot uit de sloot

Rivierkreeft_VIS 7-2019

De rode Amerikaanse rivierkreeft verspreidt zich in hoog tempo over de Nederlandse wateren. Deze exoot mag niet zomaar gevangen worden; een aantal beroepsvissers heeft een vangstvergunning. Opeten lijkt een optie om de ‘plaag’ tegen te gaan.

Vanwege de snel groeiende populatie en het mogelijke negatieve effect op de kwaliteit van het binnenwater moet er een oplossing komen. Een voor de hand liggende oplossing is het vangen van de rivierkreeften. Uitgezocht moet worden of dit inderdaad een manier is om de populatie terug te dringen.

In juni 2019 startte daarom op het Eiland van Dordrecht een veldproef onder leiding van Wageningen Environmental Research (WENR). Dit gebeurt binnen het project: Kennisplatform Rivierkreeft: Exoot uit de sloot van de Good Fish Foundation (GFF) en NetVISwerk. Deze veldproef brengt in kaart wat het effect is van het wegvangen van rivierkreeften op het aquatische systeem en de kreeftenpopulatie zelf. In 2016 is er een Beheersplan opgesteld voor rivierkreeft. Momenteel wordt er 30 ton rivierkreeft opgevist door zo'n dertig vissers. Dit gebeurt met fuiken en korven.

De uitkomsten van het onderzoek heeft invloed op het consumentenadvies van de Good Fish Foundation op de Viswijzer. Als blijkt dat visserij daadwerkelijk een positieve bijdrage levert, dan is deze rivierkreeft een duurzaam én regionaal product voor lokale restaurants. De meeste rivierkreeften die nu worden gegeten zijn gekweekte soorten uit China.

Meer weten over de Amerikaanse rivierkreeft? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 7-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af.

 

Lees ook
Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de supermarkt: de schappen met vleesvervangers. Na vlees, moet vis er ook aan geloven. Het nieuwe bedrijf Novish gaat plantaardige visvervangers produceren voor retail en foodservice.

VISwijzer opgenomen in nieuw EKO/Green Key-keurmerk

VISwijzer opgenomen in nieuw EKO/Green Key-keurmerk

Green Key en Stichting EKO-keurmerk zijn tot een gecombineerd keurmerk gekomen voor horecaondernemingen. In dit nieuwe EKO/Green Key-label is ook de VISwijzer meegenomen. Onlangs kreeg Gasterij Wasven in Eindhoven als eerste dit keurmerk uitgereikt tijdens een horeca-netwerklunch.

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan SeaStar gaat internationale markt op met plantaardige vis

Vegan ZeaStar gaat een jaar na de Nederlandse lancering de internationale markt op. Het afgelopen jaar verhoogde het bedrijf de productie en voegde plantaardige omega 3-olie toe aan de plantaardige sashimi. Vegan ZeaStar gaat deze producten op de markt in het Verenigd Koninkrijk brengen.